Door de eeuwen heen kreeg Lier een aantal beroemde Denen, Noren en Zweden te gast. Onze noordelijke bezoekers lieten heel wat sporen na in het centrum. Met deScandinavië-toer loop je in de voetstappen van koningen, Vikings, bisschoppen en schrijvers. Hun verhalen ontdek je op de toer.

Op zeven locaties plaatst Visit Lier messing gedenkplaten die verwijzen naar markante gebeurtenissen. Hierover kom je meer te weten in de Sint-Pieterskapel, het Hof van Denemarken, de Deensestraat, het Kolveniershuis en Herberg De Valk op de Grote Markt, de Sint-Gummaruskerk en het woonhuis van Felix Timmersmans in de De Heyderstraat.

Scan de QR-codes en dompel je onder in twaalf eeuwen Liers-Scandinavische verbondenheid. Informatie kan je lezen in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en Deens. http://www.visitlier.be/doen/wandelen/scandinavië-toer

Dankzij 360°-beelden kan je nu binnenkijken in de Sint-Margaritakerk en de Sint-Gummarustoren, locaties die anders enkel voor groepen toegankelijk zijn. Via een QR-code loop je virtueel door deze gebouwen heen. Messing plaatjes zijn bevestigd aan de ingang van de twee kerken en aan het klokkenmonument in de tuin van de muziekacademie. Dit project kwam tot stand door een samenwerking tussen de departementen Toerisme & Recreatiemanagement en Interactive Multimedia Design van Thomas More uit Mechelen. De virtuele rondleidingen werden als eindwerk uitgewerkt door Designosource, een practise enterprise van hogeschoolstudenten. Hun concept komt nu tot leven in Lier.

Vandaag verbetert de voetgangerssignalisatie in het historisch centrum. Nieuwe zwarte borden met witte letters en blauwe pijlen zorgen voor een mooi uniform beeld. De bedoeling is dat toeristen en recreanten gemakkelijk hun weg vinden naar de belangrijkste bezienswaardigheden, hotels en parkings. In totaal komen er 19 palen met 79 pijlen.

Foto’s: Stad Lier