Vrijdag 29 september stelde Schepen Koen Kennis het programma voor van Smaakmeesters 2023.

Vandaag doen we dat in Het Steen.
Smaakmeesters combineert het beste van wat deze stad te bieden heeft: gezelligheid, gastvrijheid, ambiance, de stad bezoeken, de stad beleven, de stad proeven.

Voor mensen die de culinaire scène van Antwerpen niet kennen, is Smaakmeesters een perfecte introductie.
Speciaal voor deze editie kan je kiezen uit 5 culinaire routes doorheen de stad, waar tientallen restaurateurs hun signature dishes aanbieden.

De Exotische Route, de Dokkenroute, de Romantische Route, de Antwerpse Pleintjesroute en zelfs een Fastfoodroute. Voor elk wat wils dus. Het volledige programma vind je op smaakmeesters.be.
Ik zou vandaag niet volledig zijn zonder de lof te zwaaien van onze horecaondernemers.
De uitdagingen in die sector zijn groot. Iedereen is op zoek naar personeel. De onzekerheid rond energieprijzen blijven concreet.
Dan ben ik blij dat de stad Antwerpen met Smaakmeesters opnieuw bewijst vruchtbare grond te zijn voor topchefs en sterrenrestaurants, voor starters en toppers.

Uit onderzoek van Toerisme Vlaanderen blijkt dat lekker eten en drinken voor bezoekers één van de redenen is om naar Antwerpen te komen. Dat is uiteraard eerst en vooral de verdienste van onze chefs, zowel de gevestigde waarden als de nieuwkomers.

In dat verband moet me iets van het hart.
U weet dat de Vlaamse overheid 38 miljoen investeert in de uitbouw van een Vlaams Culinair Centrum aan het Loodswezen. Ik merk dat dit project door sommigen naar voor wordt geschoven als een prestigeproject. Als een folieke.

In Puglia , in Italië, staat zo’n culinair centrum. Idem dito in San Sebastian. Het levert het Baskenland geen windeieren op.

Op het Griekse eiland Samos staat een culinair centrum voor de Middellandse Zee, the Culinary Institute of the Mediterranean.

De Fransen hebben met hun French Culinary Institute zelfs filialen in het buitenland.

Het zal wel een typisch Vlaamse reflex zijn om onszelf lager in te schatten, om te denken dat we geen verhaal te vertellen hebben.  Dat hebben we wél.

Ik kijk uit naar een editie van Smaakmeesters die we kunnen voorstellen in het gerenoveerde Loodswezen, in onze Smaakhaven,  waar  we de wereld laten kennismaken met de Vlaamse keuken en streekproducten, met onze chefs.

Laat ons beginnen met de 9de editie van Smaakmeester. Het weer zal alvast mee zitten.

Ik wens de deelnemers veel succes, en maak graag een afspraak met hen in 2024, wanneer we een decennium van Smaakmeesters te vieren hebben.

Meer info: Smaakmeesters gaat door op zaterdag 30 september en 1 oktober telkens van 12u00 tot 18u00. In de cruiseterminal van het Steen kan men ook gratis proeven van de lekkerste Antwerpse streekproducten.

Foto’s: Marina Couwels