Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, beschermt het juwelenhuis Ruys in Antwerpen voorlopig als monument. 
“Juwelenhuis Ruys is een echte parel van de Antwerpse binnenstad. Het prachtige art nouveau gebouw van architect Ferdinand Truyman geniet tot ver buiten de stad naambekendheid. Het is bovendien opmerkelijk dat het juwelenhuis al vijf generaties in het bezit is van dezelfde familie. Vanwege deze historische, architecturale en artistieke waarde verleen ik de voorlopige bescherming.” zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.
 
Juwelenhuis Ruys ligt op een steenworp van de iconische Nationale Bank en Sint-Jozefkerk en werd ontworpen door de privé- en stadsarchitect Ferdinand Truyman en gebouwd in 1902-1904, langsheen de bedrijvige Sint-Jorispoort. Het juwelenhuis is al vijf generaties in het bezit van dezelfde familie. Zo startte stamvader en goud- en zilversmid Jacques Marie Ruys (1810-1863) rond 1839 een atelier in de straat en opende daar later met zijn echtgenote een juwelenzaak.
 
Truyman ontwierp een indrukwekkende natuurstenen façade in een zwierige art-nouveaustijl met neorococo-elementen als uithangbord voor de winkel. De begane grond wordt volledig ingenomen door drie grote vitrines met bijzonder sierlijk houtwerk. De verdiepte winkeltoegang heeft een bijzonder plafond bekleed met spiegels. De huisnaam is aangebracht op de brede houten puilijst met rocaillesleutels en cartouches.
Het intact bewaarde unieke begin twintigste-eeuwse winkelinterieur is net als het gebouw ontworpen volgens een totaalconcept in art-nouveaustijl. Tot op vandaag kenmerkt het zich door een uitzonderlijk verfijnde afwerking en kwaliteitsvol materiaalgebruik.
 
Andere ruimtes op de begane grond (de huidige kantoren) achter de winkelruimte werden in dezelfde periode 1902-1904 ingericht in een eclectische stijl met elementen ontleend aan het neoclassicisme, de neo-Vlaamse renaissance, de neogotiek en een gestileerde art nouveau. Een zeer opmerkelijk plafond in de middenste kamer met de voorstelling van vier vrouwenfiguren (wellicht de vier jaargetijden) en de symbolen van de dierenriem wordt toegeschreven aan grafisch kunstenaar en lid van de Antwerpse kunstenaarsvereniging De Scalden, Emile Delrue. Tot op vandaag wordt de zaak door naaste verwanten als juwelenhuis uitgebaat. Het is dankzij hun inspanningen dat dit prachtige gebouw in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven.
 
Procedure
Na de voorlopige bescherming organiseert het stadsbestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de stad. Binnen negen maanden beslist de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed over een definitieve bescherming.

Foto’s: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/6164