CVO Vitant werkt samen met vzw Rotonde om een volwaardige basisopleiding horeca te geven aan volwassenen met een beperking. Vorig schooljaar startte een groep van 14 volwassenen met 3 begeleiders op. Hoewel het coronavirus voor wat vertraging zorgde, ontvingen vorige week alle deelnemers hun deelcertificaat 

CVO Vitant organiseert sinds september 2016 als enig centrum in Vlaanderen een horeca-opleiding voor volwassenen met een beperking. De groep volwassenen van vzw Rotonde leert zowel keuken-als zaalwerk. Het provinciaal volwassenenonderwijs draagt zo sinds jaren haar steentje bij tot inclusief onderwijs. 

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: “Het provinciaal onderwijs heeft aandacht voor gelijke kansen. Het onderwijs speelt immers een belangrijke rol om mensen kansen te geven in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat onze cursisten zich niet laten hinderen door hun beperking, maar net door goed onderwijs hun mogelijkheden en talenten kunnen ontdekken en ten volle kunnen ontwikkelen.”

Basisopleiding stoomt hen klaar voor echte werk in ‘inclusieve bistro’s’

In de basisopleiding leren de cursisten de basisknepen van het keuken- en zaalwerk. Zoals alle opleidingen in CVO Vitant, is ook deze opleiding zo beroepsgericht mogelijk opgevat. Zo baten deze cursisten een aantal keer de bistro van het centrum uit waarbij ze zowel koken als bedienen.

Opleiding op maat van personen met een handicap 

“Deze opleiding past helemaal binnen de visie van CVO Vitant” vertelt Dirk De Wilde, adjunct-directeur van CVO Vitant. “Binnen de opleiding leren de begeleiders aan de cursisten dezelfde technieken en vaardigheden als in andere beginnerscursussen. Het verschil is dat er naast een chef nu ook enkele begeleiders mee in de keuken staan en het tempo lager ligt. Vzw Rotonde neemt elke week 3 begeleiders mee voor 14 cursisten. Zij volgen mee de lessen en leiden alles in goede banen.” Dirk sluit af met een leuk nieuwtje: “In oktober starten we ook een groep bakkerij op.”

Organisaties die graag willen participeren of personen die op de hoogte willen gehouden worden, kunnen dit melden aan CVO Vitant via mail: bonnie.peeters@cvovitant.be of telefoon: T 03 242 26 20. Meer info: www.cvovitant.be

Foto’s: www.cvovitant.be / www.provincieantwerpen.be