2017 is het jaar van Guust Flater. Na ‘Flaters Verjaardag’, het verjaardagsalbum dat in maart uitkwam, geeft de crême-de-la-crême van tekenend Vlaanderen (en Nederland) hun unieke kijk op Guust Flater in een prachtig hommage-album, een absoluut collectors item. ‘Gefeliciflaterd!’ verschijnt op 15 november 2017 in soft- en hardcover.

Merho, Urbanus, Jonas Geirnaert, Lectrr en Kim Duchateau Tientallen Vlaamse en Nederlandse toptekenaars hoefden niet lang na te denken over hun medewerking aan dit Guust Flater hommage-album. “Het was een privilege hiervoor gevraagd te worden,” zegt Merho. “Het is slapstick op een manier zoals alleen de grote komieken uit the golden age of comedy dat konden. Er kunnen nooit genoeg hommages aan het genie Franquin gebracht worden. “
Langs Vlaamse zijde zorgen onder meer Merho, Urbanus, Kim Duchateau, Jonas Geirnaert, Lectrr, Randall Casaer, Charel Cambré, en vele anderen voor een once-in-a-lifetime ode aan Guust en Franquin. Ze brengen hun unieke kijk op de populaire antiheld. En ook Nederlandse toppers zoals Aimée De Jongh, Gerben Valkema en Milan Hulsing konden niet wachten om ‘hun Guust’ op papier te zetten.

Urbanus: “Ik heb altijd graag de Guust Flater-flaters gelezen. Als een gag op zich eens niet zo grappig was, dan maakte Franquin dat meer dan goed door zijn karikaturale tekenstijl. Daarom vond ik het een eer om een ‘parodietje’ te maken voor dit album. De strips van Guust Flater hebben me aangewakkerd om ook iets met humor te doen, dat is zeker.”

Jonas Geirnaert: ”Mijn broer en ik zijn opgegroeid met een aantal Guust Flater-strips die we gelezen hebben tot de bladeren uit de kaft vielen… Wat me vooral aantrok en nog steeds aantrekt, is de oneindige vindingrijkheid van de gags en de fantastische veelheid aan running jokes: de latex Guust, de zwart/gele rammelbak, de vele kantoorhuisdieren en de onmogelijke opdracht om de contracten getekend te krijgen… Kabouter Wesley maakt niet zó vaak gastverschijningen, maar als Guust Flater dat vraagt is weigeren ondenkbaar. Ik vond het een eer en een voorrecht om een hommage te mogen brengen aan één van mijn jeugdhelden.”

Cartoonist Lectrr (o.a. De Standaard): “Franquin was een absolute grootmeester op het vlak van humor. De ingebakken slapstickhumor is universeel. Of je nu in India uitglijdt over een banaan of in Lapland: altijd zal er wel ergens iemand in een deuk liggen. De wereld van Guust Flater is een schitterende speeltuin waar geen énkele tekenaar nee tegen kan zeggen. Ik dus ook niet. Ik zou het mezelf nooit
Meer informatie (niet voor publicatie): Ballon Media | Julie Lenders | T: 03 294 15 00 | E: j.lenders@ballonmedia.com

vergeven. Als kind, tiener en twintiger verslond ik de albums en als dertiger heb ik besloten mijn meerdere te erkennen in Franquin, in te zien dat hij de lat zo hoog legde dat ik er allicht nooit aan zal kunnen.”

Jan Bosschaert: “Guust is mijn favoriete stripfiguur, en Franquin mijn favoriete tekenaar sinds ik hem op 14 of 15 jarige leeftijd ontdekte via een vriend van m’n zus. Hij had me meegenomen naar een boekenbeurs in Brussel en kocht me een strip van de (voor mij nog onbekende) Guust, die ik door Franquin liet signeren. Onderweg met de trein naar huis rolde ik bijna van mijn stoel van het lachen. Sindsdien is Guust een ‘trouwe vriend’ gebleven. Guust en ik zijn van hetzelfde gezegende jaar 57, dus ook voor mij was dit een hele eer.”

Kim Duchateau: “Ik ben fan van vele dingen, maar in mijn top 5 staat nog steeds Franquin. De meester van de beweeglijkheid. Franquin was de meest „rock ‘n rollige” tekenaar van de mainstream-strips. Een ongelooflijk goede tekenaar. Zelfs een nutteloos object in de achtergrond lééfde bij hem. Zelfs al was een grap in Guust wat flauwer, dan redde de tekenstijl de grap nog altijd. ”

Een impressie van de unieke kijk op Guust Flater vindt u hieronder ‘Gefeliciflaterd’ is vanaf 15 november overal te koop. Softcover: € 7,95 – Hardcover: € 14,95
Deze Vlamingen werkten mee aan het Guust Flater hommage-album: Carll Cneut, Charel Cambré, Conz, Floris, Hec Leemans, Ilah, Jan Bosschaert, Jonas Geirnaert, Ken, Broeders, Kim Duchateau, Lectrr, Luc Cromheecke, Maarten Vande Wiele, Marc Legendre, Mark Borgions, Merho, Michael Vincent, Nix, Pieter De Poortere, Randall C., Serge Baeken, Steven Dhondt, Steven Dupré, Thomas Du Caju, Urbanus, Wauter Mannaert, Werner Goelen (Griffo), Willy Linthout, Wim Swerts.
Deze Nederlanders werkten mee aan het Guust Flater hommage-album: Aimée De Jongh, Daan Jippes, Eric Heuvel, Floor de Goede, Gerard Leever, Gerben Valkema, Hanco Kolk, Jean-Marc van Tol, Kenny Rubenis, Michiel de Jong, Milan Hulsing, Peter De Wit, Pieter Hogenbirk & Herman Roozen, Robert van der Kroft, Romano Molenaar, Wilbert van der Steen.