Ruim een jaar geleden voerde de provincie Antwerpen een aantal verbeteringen uit aan  de Kleine Hoofdgracht en de Grote Nete in Balen. Vispassages werden aangelegd en een gedeelte van de Grote Nete kreeg een nieuwe bedding.  Onderzoek toonde aan dat sindsdien heel wat vissoorten ook stroomopwaarts terug te vinden zijn.

Op 10 oktober gaat de dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen na of de biodiversiteit in deze waterlopen duurzaam verbeterde. Gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor de provinciale waterlopen, woont het onderzoek bij. De provincie Antwerpen liet met steun van het Europese LIFE fonds en van het Agentschap voor Natuur en Bos vispassages aanleggen in de Grote Nete en Kleine Hoofdgracht in Balen. In de Grote Nete kwam bovendien een volledig nieuw stuk kronkelende waterloop. Uit het visonderzoek voor en na de herstelmaatregelen bleek dat de biodiversiteit aanzienlijk is toegenomen en heel wat bedreigde vissoorten zoals de beekprik, serpeling en kwabaal werden ook stroomopwaarts waargenomen.  Dit is belangrijk voor hun levenskansen omdat ze stroomopwaarts betere voedsel- en paaiplekken vinden.

Dinsdag 10 oktober organiseert de provincie Antwerpen een vervolgonderzoek, in aanwezigheid van gedeputeerde Rik Röttger. De gebruikte techniek is elektrovisserij. Een elektrisch toestel verdooft de vissen tijdelijk zodat ze kunnen geteld en onderzocht worden. Op die  manier wordt nagegaan welke vissoorten aanwezig zijn en hoe het met de biodiversiteit gesteld is.