Zeekatten behoren tot de orde van de Sepioidea. Het zijn weekdieren die zich van andere inktvissen zoals de octopus onderscheiden door hun grote lichaam of mantel. Zeekatten hebben een platte inwendige schelp en een kort, breed lichaam met acht korte armen en twee veel langere tentakels.
Tussen de armen ligt een snavelvormige bek. Een sepia kan ongeveer 50 cm groot worden. De mannetjes worden niet ouder dan twee tot drie jaar. Het vrouwtje leeft zelfs maar een jaar.

De zeekat vind je in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, de Oostzee, de Noordzee, en de Middellandse Zee. In de Noordzee en het Engels Kanaal zwemmen de jonge exemplaren ’s zomers massaal voor de kust.

Lekker klaarmaken
Ken je een lekker recept voor pijlinktvis dan moet je het zeker ook eens met zeekat proberen.
Een lekkere manier van bereiden is à la plancha. Het vlees van de mantel wordt in reepjes gesneden en zeer kort geschroeid, zodat het binnenin nog bijna rauw is. Laat je het te lang bakken dan komt er vocht uit en trekken de vezels samen zodat het vlees taai wordt. Laat het in dat geval nog even verder stoven dan wordt het opnieuw malser. Inktvis kook je dus ofwel best heel kort, ofwel heel lang.
Zeekat is ook super als het op zijn geheel gegrilld wordt. Voor het beste resultaat leg je ze enkele minuten op een heel heet vuur.

Bron: https://www.lekkervanbijons.be

Foto’s: www.mastercooks.be