Latijnse benaming : Microstomus kitt
FR: limande sole, UK: lemon sole, DE: Rotzunge
Lokaal: melktong, steenschol, steenschar, neustong

Tongschar is een beenvis, die behoort tot de orde van de platvissen en familie is van de pladijzen (scholachtigen). Ze leven van IJsland en het noorden van Noorwegen tot in de Golf van Biskaje en in de Baltische Zee.
Tongschar heeft een ovaal lichaam, met een kleine kop en een kleine mond. De soort heeft de beide ogen op de rechter, gemarmerde zijde staan. Hij heeft van vorm nog het meest weg van schar (Limanda limanda), maar heeft een gladder en slijmiger vel, met vele kleurschakeringen van roodbruin, oranje en roze, met geelgroene plekken.  De tongschar groeit erg traag: de mannetjes 15 cm, de vrouwtjes 25 cm na 3 jaar. Extreem kan een lengte van 70 cm worden bereikt.
Zo koop je kwaliteit. Altijd.
De beste tongschar koop je van augustus tot en met maart. Meestal wordt tongschar ontveld en in dubbele filets (een visfilet per kant) verkocht.

Lekker klaarmaken
Het visvlees van tongschar kan vergeleken worden met dat van Noordzeetong, hoewel het iets zachter van structuur en iets smeuïger is. Meestal wordt tongschar ontveld en in dubbele filets (1 visfilet per kant) verkocht. De meeste tongbereidingen zijn mogelijk. Tongschar kan u frituren, pocheren, stomen en bakken. Het visvlees van tongschar kan vergeleken worden met dat van Noordzeetong, hoewel het iets zachter van structuur en iets smeuïger is. Meestal wordt tongschar ontveld en in dubbel filets (1 visfilet per kant) verkocht. Alle tongbereidingen zijn mogelijk. Tongschar kan u frituren, pocheren, stomen en bakken.Seizoen
De vis is het hele jaar door verkrijgbaar maar hij is op zijn best van augustus tot maart. Wanneer de prijs van de Noordzeetong de pan uit rijst, is tongschar een interessant alternatief.

Foto’s & bron : www.lekkervanbijons.be