AltRight, Schild & Vrienden, pediga… de discussie over identiteit en bescherming van het eigen gebied gaat voorlopig niet liggen. De beïnvloeding van kwetsbare jongeren door ‘memes’ is actueler dan ooit. In 1994 verscheen over dit onderwerp Vallen van Anne Provoost. Het boek vertelt het verhaal van een jongen van vijftien die wordt meegesleurd door simpele, en op het eerste gezicht aannemelijke argumenten van extreemrechts.
 
Het gebeurt niet elke dag dat een boek van vijfentwintig jaar oud vanwege zijn actualiteitswaarde wordt opgepikt in het buitenland, en al helemaal niet in Rusland. De auteur schreef in het nawoord van de laatste Nederlandstalige editie: ‘Er zijn mensen opgestaan die identiteit hebben gedefinieerd, voor zichzelf en voor anderen. Terwijl de essentie van identiteit net is dat het een beleving is, een ervaring die voor iedereen anders is en zich niet laat afbakenen. In die zin heb ik weleens spijt dat dit boek nog altijd in druk is.’
 
Vallen is geschreven vanuit het standpunt van de meeloper. De schrijver volgt de psychologie van een jongen die beïnvloedbaar is, en geen ideologische bagage heeft om weerstand te bieden. Het boek kende bij Houtekiet drieëntwintig herdrukken en verscheen bij meerdere andere uitgeverijen. Het is verfilmd door Hans Herbots en vertaald in het Duits, Deens, Engels, Fins, Frans, Noors, Pools, Portugees, Sloveens, Spaans, Zweeds. Nu dus ineens ook in het Russisch.

Uitgegeven bij Houtekiet

Voor meer informatie: promotie@vbku.be.