Op paasmaandag, 22 april, vindt in Berendrecht de vijfde editie van de Tulpenpluk plaats. Vorig najaar werden er 170.000 tulpenbollen geplant die intussen uitgroeien tot mooie, kleurrijke bloemen. Bezoekers mogen de tulpen zelf plukken en gratis mee naar huis nemen om er verder van te genieten. Daarnaast staat er onder andere nog een workshop bloemschikken op het programma en is er een groot kinderdorp met een strobalenkasteel, een zandbak, klauterhuisjes en een kinderworkshop. De Tulpenpluk staat zo gelijk aan een dagje vakantie in het polderdistrict. Om de vakantiestemming helemaal af te werken, is de Tulpenpluk te bereiken met de boot of met de fiets, langs een gegidste route door de Antwerpse haven. Alle praktische info en meer is te vinden op www.tulpenpluk.be. Je kan daar ook een videoclip bekijken van het Tulpenlied dat Dimitri Leue speciaal voor de gelegenheid maakte.
 
De vijfde editie van de Tulpenpluk in Berendrecht belooft op paasmaandag 22 april opnieuw een gezellige vakantiedag in het polderdistrict te worden. De dag begint met de tocht naar de Tulpenpluk, dat kan – zoals dat op vakantie hoort – met de boot (vertrek aan het Kattendijkdok) en vervolgens met de tulpentrein tot aan de weide. Wie liever fietst, kan genieten van een gegidste route die start aan het MAS Havenpaviljoen en door de Antwerpse haven naar de tulpenweide gaat. Zowel voor de boot- als voor de fietstocht reserveren bezoekers op voorhand hun tickets. Een bootticket kost 2,5 euro voor een heen- en terugvaart. Hiervoor krijgt de bezoeker op de Tulpenpluk een drankje in ruil. Reserveren voor de fietstocht is gratis.
 
Eens aangekomen mogen bezoekers ook deze editie weer een boeketje tulpen gratis mee naar huis nemen om er daar verder van te genieten. Elke bezoeker mag 10 tulpen plukken. Bezoekers brengen het best zelf een schaar en draagtasje mee. Als dat niet lukt, kunnen ze het ter plekke ontlenen.
Naast de plukweide vindt er, volgens de oude traditie, een oogstfeest plaats met voor ieder wat wils: een workshop bloemschikken, een kinderdorp waar de kleintjes zich kunnen uitleven, muzikale animatie voor groot en klein… Lekker uitrusten of picknicken kan op de ligweide die voorzien is van hangmatten en ligkussens. Er wordt gezorgd voor voldoende lekkers om te eten en te drinken.
 
Ter promotie van de Tulpenpluk wordt er dit jaar bovendien een Tulpenlied gelanceerd. Dimitri Leue en zijn band, de Familie Von Kapp, maakten het lied, dat verspreid wordt via een videoclip waarin ook een Tulpendansje wordt getoond. De videoclip is te zien op www.tulpenpluk.be.
 
Ook nieuw dit jaar is dat op de Tulpenpluk enkel herbruikbare bekers van de stad Antwerpen worden gebruikt; goed voor een kleinere ecologische voetafdruk. Bezoekers betalen een eenmalige waarborg van 2 euro per beker. Bij het inruilpunt krijgen zij hun waarborg terug bij afgifte van de herbruikbare beker.
 
Oude traditie krijgt nieuw leven
Meer dan 450 jaar geleden kwamen de eerste tulpenbollen uit Turkije via de haven van Antwerpen naar West-Europa. Tot medio twintigste eeuw was de tulpenteelt een belangrijke bedrijfstak in de Antwerpse polder. De vorige edities van de Tulpenpluk in 2012, 2013, 2015 en 2017 waren grote successen met telkens meer dan 10.000 bezoekers.
 
Na een jaartje rust is de weide in Berendrecht opnieuw klaar voor de vijfde editie van de Tulpenpluk. In het najaar van 2018 werden er 170.000 tulpenbollen op de nieuwe locatie aan de Bomenbank aangeplant, die op paasmaandag 22 april geplukt kunnen worden.
 
Tulpenpluk praktisch
· paasmaandag 22 april, van 10 tot 18 uur
· Tulpenweide, Booswegske, Berendrecht
· bereikbaar met boot, fiets, bus en auto
Meer info over de bereikbaarheid is te vinden op www.tulpenpluk.be. Wie met de boot of met een begeleide fietstocht naar de weide wil, reserveert op voorhand. Dat kan online.
· Wie graag deelneemt aan de workshop bloemschikken, schrijft zich ter plaatse in.
· Bezoekers nemen het best een eigen schaartje en draagtas mee.
 
Alle info over de Tulpenpluk staat op www.tulpenpluk.be. De Tulpenpluk heeft ook een Facebook-pagina.

Foto’s: Sigrid Spinnox / www.antwerpen.be