Ingrid De Jonghe(foto), een ‘grande dame’ in de hulpverlening voor jongeren met psychische problemen, krijgt voor haar werk de Grote Prijs voor Opvoeding. Aan deze Prijs van het Fonds Filson Steers Mariman is een bedrag van 60.000 euro gekoppeld. De Jonghe liep in haar loopbaan een indrukwekkend parcours als jeugdadvocate én -therapeute, en wordt met name geëerd voor de uitbouw van het netwerk van laagdrempelige TEJO-huizen waar jongeren steeds snel en gratis terechtkunnen bij professionele therapeuten.

Het Fonds Filson Steers Mariman, opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting naar aanleiding van een legaat, bekroont een persoon die zijn of haar leven in het teken stelt van ‘de opvoeding van kinderen of jongeren’. Het Fonds reikt om de twee jaar 60.000 euro uit aan één laureaat, wat het tot een unieke Prijs in Vlaanderen maakt.

Als juriste focuste Ingrid De Jonghe al snel op zaken waarbij jongeren betrokken zijn. Ze specialiseerde zich in jeugdrecht en richtte mee de jeugdadvocatuur op in Antwerpen. Dat bracht haar bij de studies pedagogie, psychologie en een opleiding tot gedragstherapeute.

Geconfronteerd met de wachtlijsten in de jeugdhulp richtte ze in 2010 TEJO op, of ‘Therapeuten voor Jongeren’, om het recht op concrete psychische hulp te verzekeren. In de TEJO-huizen kunnen jongeren tussen 10 en 20 jaar die problemen ervaren quasi onmiddellijk, gratis en anoniem terecht. TEJO werkt uitsluitend met professionele therapeuten die vrijwillig enkele uren per week hun expertise ter beschikking stellen. Er zijn intussen 14 TEJO-huizen in Vlaanderen en 1 in Nederland. Ze liggen steeds in het centrum van een stad of gemeente zodat ze voor jongeren makkelijk bereikbaar zijn te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. Er werken zo’n 450 vrijwilligers mee, en ze vingen samen al meer dan 8.300 jongeren op. Acht op de tien van die jongeren kunnen na de therapie bij TEJO de draad weer opnemen, meestal na vijf à zes sessies. Voor de anderen zorgt TEJO voor professionele opvang en overbrugging tot ze terechtkunnen in de reguliere hulpverlening.

“Op weg naar 2020 pleit ik voor een moedige en warme opvoedingsrelatie tussen ouders en kinderen. Met de focus op ‘echt’ samenzijn en ‘tijd’ om liefdevol te luisteren naar elkaar zodat verbindingen mogelijk worden en oplossingen bieden voor de onzekerheid en eenzaamheid bij veel van onze jongeren. Ik pleit tevens voor een gebaar van extra ‘zorg’ van elke volwassene, in deze complexe samenleving, om mee jongeren te omhullen – naast de ouderlijke zorg – zodat ze gezond en evenwichtig kunnen uitgroeien.”

Voor de jury is Ingrid De Jonghe zonder twijfel een professionele autoriteit op het vlak van opvoeding, gedreven en veelzijdig. Ze pioniert met TEJO, een organisatie die een unieke plaats inneemt in de jeugdhulp, en die laagdrempelig, vernieuwend en duurzaam is. Daarbij valt op hoe ze blijft zoeken naar vernieuwende, hoopvolle inzichten voor de jonge generaties. Ze wil met TEJO vorm geven aan een sociale beweging die de juiste omstandigheden creëert waarin jongeren zich kunnen ontplooien tot gezonde, weerbare volwassenen.

Op woensdag 16 oktober wordt de Prijs Filson Steers Mariman feestelijk uitgereikt in Het Paleis in Antwerpen.

Dit is de vijfde editie van de Prijs. Voorgaande laureaten waren Majo De Saedeleer, voormalig directeur Stichting Lezen (2011), Chris Van Lysebetten, coördinator Habbekrats (2013), Lordena Marchi, directeur Foyer in Molenbeek (2015) en Gerhard Jäger, drijvende kracht van Art Basics for Children (2017).

Foto: www.kbs-frb.be