Bijna de helft van de deelnemers aan de Grote Coronastudie – die elke Belg op dinsdag 3 november opnieuw kan invullen – heeft sinds kort wat meer vertrouwen in de manier waarop de verschillende overheden de coronacrisis aanpakken.

Op dinsdag 3 november is de Grote Coronastudie aan haar 23ste editie toe. Die tweewekelijkse grootschalige enquête is een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven en ULB. Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) zorgt voor een financieel duwtje.

“Nu meer dan ooit is deelnemen belangrijk”, zegt prof. Philippe Beutels (UAntwerpen). “De Grote Coronastudie brengt evoluties in kaart en maakt het de wetenschappers mogelijk om verbanden te leggen. Onze gedetailleerde resultaten delen we natuurlijk ook met de beleidsmakers. Ook wanneer je nog niet eerder deelnam, kan je instappen. Graag zelfs. Misschien kunnen we er een soort routine van maken?”

Vertrouwen neemt toe
Al van in het begin polsen de makers naar het vertrouwen dat de burger heeft in de aanpak van de coronacrisis door de verschillende overheden. Tot dusver ging dat vertrouwen overwegend in dalende lijn, maar daar kwam tijdens de meest recente bevraging, op 20 oktober, verandering in.

“Bijna de helft van de deelnemers zegt dat het vertrouwen in de overheden in het algemeen gestegen is”, legt Jonas Crèvecoeur (KU Leuven) uit. “Vooral het vertrouwen in de federale overheid heeft een boost gekregen. Voor de eerste keer in deze crisis gaat zij er op vooruit. De vorming van de nieuwe federale regering, die ook overwegend positieve commentaar kreeg op de manier van communiceren, is daar vanzelfsprekend niet vreemd aan.”

Een verdere analyse toont ook aan dat het vertrouwen in de wetenschappelijke experts opnieuw in stijgende lijn gaat. “Onze respondenten hebben van in het begin van de crisis veel vertrouwen in de wetenschappers, maar in september was er een dipje”, aldus Beutels. “Dat had allicht te maken met de meningsverschillen in het expertenorgaan Celeval, tussen voor- en tegenstanders van versoepelingen. Sinds de hospitalisaties steil zijn beginnen klimmen, komen deze meningsverschillen minder ter sprake in de media.”

Wat denkt u van de nieuwe maatregelen?
De Grote Coronastudie kan op dinsdag 3 november opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat weer tussen 10 en 22 uur. De wetenschappers schotelen de deelnemers onder meer vragen voor over de nieuwe maatregelen die maandag ingingen. Er wordt ook gepolst naar de situatie op de werkplek en er zijn enkele vragen over de Coronalert-app.

www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur. Je vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten die deze studie tot nu heeft opgeleverd.

Afbeelding: www.uantwerpen.be