Nomadenbomen ter hoogte van Sint-Andries en Zuid
Vandaag en morgen worden er 5 containers geplaatst op de Scheldekaaien ter hoogte van Sint-Andries en Zuid. In deze containers worden volgende week 13 nomadenbomen geplant. Dat zijn bomen die tijdelijk geplant worden tot ze volgroeid zijn. Daarna verhuizen ze naar een definitieve stek.

Plaatsing containers en planten bomen
Op vrijdag 3 en maandag 6 april worden 5 containers geplaatst. Dat gebeurt ter hoogte van de meest noordelijke zitplaats in de zone Sint-Andries en Zuid aan het water. Vervolgens worden in de loop van volgende week 13 bomen geplant die verdeeld worden over de verschillende containers.
Het is belangrijk dat dit nu plaatsvindt, voor dat de bomen in blad staan. Van zodra dat gebeurt, verkleint immers de kans op overleven. Het gaat om 4 verschillende inheemse boomsoorten: wintereik, ratelpopulier, witte els en haagbeuk. Het gaat zowel om hoogstammige- als om meerstammige bomen met een hoogte tot 4 meter die bestand zijn tegen de soms gure weersomstandigheden aan de Schelde. Tussen de bomen wordt een mix aan grassoorten voorzien die goed omgaan met verdroging en weinig onderhoud vragen.

Officiële opening met zitbanken na de coronamaatregelen
Pas als de coronamaatregelen opgeheven worden, zullen de containers uitgebreid worden met zitbanken rondom. Tegen dan zijn de bomen in volle groei zijn en wordt deze plek nog aangenamer om te genieten van het uitzicht aan de Schelde.Tijdens het plaatsen van de nomadenbomen worden uiteraard alle adviezen en richtlijnen van de overheid en de Nationale Veiligheidsraad met betrekking tot het coronavirus nauw opgevolgd.

Meer informatie over de nomadenbomen staat op www.agvespa.be.

Start onderzoek ‘Kaailine’
Naast de nomadenbomen die voor meer groen op de Scheldekaaien zorgen, wil de stad met het project ‘Kaailine’ de wandelterrassen tussen het Steenplein en het Zuiderterras vergroenen naar het voorbeeld van de New Yorkse ‘Highline’. We onderzoeken daarom of de historische passerelle zich leent om een groen wandelterras te realiseren met zitgelegenheden, verschillende groenstructuren en uitkijkpunten over de stad, de Schelde en omgeving.

Als eerste stap starten we met een stabiliteitsstudie om de nuttige belasting van het wandelterras te bepalen. De aanwezige structuur zal geëvalueerd worden op basis van draagkracht en mogelijke integratie in een nieuw ontwerp. Op basis van die resultaten zullen we vervolgens het ontwerptraject uitzetten. De ‘Kaailine’ past binnen de strategie die de stad Antwerpen uitzette voor de Scheldekaaien.
De technische eigenschappen en de erfgoedwaarde zijn belangrijke onderdelen. Het is van groot belang dat het historische karakter van de aanwezige structuur bewaard blijft. De eerste stap nu is het onderzoek naar de stabiliteit en draagkracht van het wandelterras zodat kan bepaald worden hoeveel bijkomend gewicht voor vergroening de historische structuur aankan. De resultaten van de stabiliteitsstudie worden in de zomer van 2020 verwacht.

Meer info
AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, coördineert de werken op de Scheldekaaien. Bij vragen kan je terecht bij AG VESPA: via e-mail: agvespa@antwerpen.be of telefonisch op het nummer 03 259 28 10.

Foto: www.agvespa.be