Afgelopen weekend dikte de teller op www.sosmezen.be serieus aan: met veertig extra aanmeldingen telt de lijst met dode mezenjongen nu 142. “Dat is toch al een heel aantal en we merken dat het broedseizoen nu helemaal van start gegaan is”, zegt Geert Gommers van Velt. “In zo’n broedsel kan er trouwens van alles mislopen. Toch zijn wij uitermate benieuwd naar de oorzaak van de sterfte van nestjongen bij mezen: is er een link met de bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot?”
Citizen science
Velt – de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren – en Vogelbescherming Vlaanderen onderzoeken dit voorjaar samen of er een link is tussen de mezensterfte en het gebruik van pesticiden tegen de buxusmot. “Vorig jaar werden onze mailboxen immers op hetzelfde moment overspoeld: bij Vogelbescherming Vlaanderen door meldingen van dode mezen en bij Velt door vragen over de buxusmot”, weet Geert Gommers, pesticidespecialist bij Velt. “We sloegen de handen in elkaar en dat werd de campagne ‘SOS mezen’: een citizen science project waarbij we de hulp van iedereen inroepen om deel te nemen en nestjes dode mezen te melden.”

Meer dan één broedsel
De aanmeldingsperiode blijft doorlopen tot eind juni omdat sommige mezen meer dan één broedsel per jaar grootbrengen en de buxusmot eigenlijk de hele lente en zomer bestreden wordt. Vind je een nestje dode mezen? Meld je aan op www.sosmezen.be en stop de dode jongen van het nest in een plasticzakje, voeg er een briefje bij met vinddatum en -plaats en steek alles in een extra zakje in je diepvriezer. Eind juni, begin juli komen we – nadat we jou contacteerden – langs om de mezen op te halen.
Business as usual
Intussen blijven pesticiden tegen de buxusmot in heel wat tuincentra en bij tuinaannemers business as usual. De toon van de communicatie blijft: heb je een probleem in je tuin? Los het dan op met een pesticide. Dat gaat helemaal voorbij aan de bezorgdheid van beide organisaties of er een link zou zijn met de sterfte van mezen. Dat verontwaardigt de initiatiefnemers wel, want naast de buxus zijn er nog heel wat andere planten die je tuin zouden kunnen opfleuren.

Biodiverse tuinen
Ben je trouwens benieuwd naar hoe een biodiverse tuin vol lekker voedsel voor mezen en andere tuinvogels eruit ziet? Ga dan binnenkijken in een van de meer dan 200 tuinen die jou verwelkomen tijdens de Velt-ecotuindagen, het eerste weekend van juni. Van samentuinen tot stadstuinen, van permacultuur tot schooltuin: wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze tuinieren met respect voor plant en dier.

Www.vogelbescherming.be