KdG lanceert nieuwe trajecten voor VDAB-studenten
 
VDAB erkent twee extra bacheloropleidingen aan de Karel de Grote Hogeschool (KdG) als nieuwe trajecten voor werkzoekenden. Vanaf september kunnen zij met ondersteuning van VDAB nu ook kiezen voor een bachelor Accountancy-Fiscaliteit of Toegepaste Informatica (ook aangeboden in het Engels). 
 
“Dankzij deze zogenoemde onderwijskwalificerende opleidingstrajecten verwerven werkzoekenden de competenties om een knelpuntberoep uit te oefenen én behalen ze een diploma”, stelt Thomas Heynderickx, opleidingshoofd Accountancy-Fiscaliteit. “Werkzoekenden die zo’n traject opnemen volgen de reguliere bacheloropleiding. Vaak hebben zij al ervaring in een andere sector en brengen ze maturiteit binnen. Dat geeft een extra dynamiek voor onze 20-jarige studenten. Een win-win dus.”
 
Momenteel zijn er 10 opleidingen aan KdG erkend als VDAB-trajecten: Verpleegkunde, Logistiek Management, Autotechnologie, Chemie, Lager Onderwijs, Kleuteronderwijs, Secundair Onderwijs (bachelor en graduaat) en nu dus ook Accountancy-Fiscaliteit en Toegepaste Informatica.

Ze zitten allemaal in de lift. Het totale aantal ingeschreven studenten is met meer dan 90% gestegen ten opzichte van twee academiejaren geleden (van 92 naar 176). Het aantal VDAB-studenten in de lerarenopleiding is vorig academiejaar verdubbeld tegenover het jaar ervoor (van 65 naar 125).
 
Ook het VDAB-traject Logistiek Management (vanaf september omgedoopt tot ‘Supply Chain Management’) is een succesverhaal. Saber Benazzouz, VDAB-student in de opleiding, getuigt: “Ik ben erg blij dat ik deze tweede kans heb gekregen. Ik heb ze met beide handen aangegrepen en ben er vol voor gegaan. Ik kwam op een heel fijne stageplek terecht, waar ik mogelijk na het afstuderen definitief aan de slag kan.”
 
Dat bevestigt Peter Heuten, manager bij Contrans Logistics en stagementor van Saber: “Ons bedrijf heeft al eerder stagestudenten begeleid. Saber is de eerste VDAB-student die we in huis hadden. Wat bij Saber meteen opviel, is dat hij al professioneel actief is geweest. Je merkt dat hij weet wat werken is. Dat is een groot voordeel.”
 
KdG werkt in al haar bachelors nauw samen met het werkveld. “Studenten gaan aan de slag met authentieke casussen en real-life projecten”, vertelt het opleidingshoofd Accountancy-Fiscaliteit. “Binnen onze bacheloropleidingen kunnen ze hun eigen accent leggen dankzij verschillende specialisatiemogelijkheden en trajectkeuzes. Daarnaast besteden we ook veel aandacht aan soft skills zoals samenwerken, communiceren, netwerken … Na drie jaar behalen de VDAB-studenten een waardevol bachelordiploma dat hen grote werkzekerheid biedt.” 
 
Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: “De vraag naar IT’ers, boekhouders, specialisten accountancy, tax en finance is al jaren groot en blijft stijgen. We zijn blij met deze uitbreiding die complementair is aan het al bestaande aanbod zodat we nog meer werkzoekenden voorbereiden op een loopbaan in een bloeiende sector.”
 
Meer weten? Neem contact op via https://www.kdg.be/contact#studieloopbaancoördinatoren