Om het tekort aan slagers weg te werken, startte VDAB samen met CVO Vitant een unieke cursus: ‘Slager distributie’. Werkzoekenden krijgen een intensieve vorming van 12 weken op de campus PIVA in Antwerpen. Daarna kunnen zij professioneel aan de slag in een slagerij of de slagerij-afdeling van een grootwarenhuis. Supermarktketens Delhaize, Colruyt en Groep Peeters-Govers bieden de cursisten een stageplaats aan. De cursus start in februari, meer info op www.cvovitant.be.

Gedeputeerde Luk Lemmens: “Slager is één van de knelpuntberoepen bij VDAB. Met het provinciaal onderwijs doen wij dan ook extra inspanningen om mensen klaar te stomen voor dit belangrijke beroep. Wij leiden niet alleen jongeren op tot slager, ook in ons volwassenenonderwijs bieden wij een negental opleidingen aan in avondonderwijs. Het traject ‘Slager distributie’ met VDAB, Delhaize, Colruyt en Groep Peeters-Govers is echter uniek. In 12 intensieve weken dagschool kan je het diploma behalen. Voor werkzoekenden is deze opleiding zelfs volledig gratis.”

Werkgevers zijn vragende partij

Voor werkzoekenden is de opleiding gratis via de selectieprocedure van de VDAB. Maar ook andere kandidaten zijn welkom. Hanne Oris (32) startte de opleiding ‘Slager distributie’ via haar werkgever. In de supermarkt waar zij werkt, is er af en toe een tekort aan slagers. “Ik sprong al regelmatig bij door bijvoorbeeld vlees te verpakken, maar het echte slagerswerk kon ik niet’’, zegt ze. “Ik ging op zoek naar een opleiding en kwam zo bij CVO Vitant terecht.” Na overleg met haar leidinggevende, startte ze het intensief traject ‘Slager distributie’ – een voltijdse opleiding van 12 weken. “Ik vind het heel plezant dat ik nu kan afwisselen tussen de bakkerij en slagerij’’, zegt ze. “Het leukste vind ik om van een rauw product iets afgewerkt te maken, zoals worsten of gehakt.’’ Hannes werkgever nam de kostprijs van 550 euro op zich.

Duaal leren: 100% praktijk- en arbeidsmarktgericht

Kris Boden, coördinator slagerij bij CVO Vitant, is enthousiast over het intensief traject ‘Slager distributie’: “Dankzij een opleidingstraject in duaal leren is deze opleiding 100% praktijk- en arbeidsmarktgericht. De praktijklessen op de campus worden afgewisseld met werkplekleren bij Colruyt, Delhaize of Groep Peeters-Govers. Na 10 weken opleiding gaan onze cursisten nog 2 weken op stage.”

In dit filmpje vertelt Chef Kris Boden over de opleiding ‘Intensief traject Slager distributie’.

In dit filmpje vertelt cursist Bart hoe hij zich omschoolde van horecamedewerker tot distributieslager.

In dit filmpje kom je meer te weten over het beroep van slager.

Intensief traject VDAB

Zou je graag als slagerij of grootwarenhuis willen werken, maar mis je de nodige kennis of ervaring? Ben je flexibel en gemotiveerd om iets bij te leren? Dan is de praktijkgerichte opleiding ‘Slager distributie’ iets voor jou. In 12 weken leer je niet alleen heel wat technische vaardigheden zoals versnijden, verwerken en verpakken van vlees en slagerijproducten, we geven je ook de technieken mee voor de verkoop en presentatie aan de toonbank. Tijdens de opleiding is een stage mogelijk. Zo krijg je beroepservaring.

Je leert ook meer over hygiëneregels en veiligheidsnormen, verkoop in de slagerij, eenvoudige verwerking van deelstukken van varkens, -runds, -en kalfsvlees, panklaar maken van vers vlees- en toonbankpresentatie.

Waar: CVO Vitant, campus PIVA, Desguinlei 244, Antwerpen
Inschrijven: inschrijven kan tot eind januari. De kostprijs is 550 euro. Werkzoekenden kunnen via VDAB dit traject gratis volgen.
Meer info: tel. 03 242 26 19 of www.cvovitant.be of www.vdab.be

Alle opleidingen slagerij

CVO Vitant biedt een waaier van opleidingen ‘Slagerij’ aan. De leerkrachten leren je alle knepen van het slagersvak, van vleesbereider en uitbener-uitsnijder tot wild- en gevogelteslager of slager-spekslager. Alle opleidingen in ‘Slagerij’ bestaan uit meerdere modules, die telkens per semester worden georganiseerd. Elke module kent ook verschillende lesmomenten; de meeste ’s avonds, sommige ook overdag. Op deze manier kan je zelf een pakket aan modules samenstellen, afhankelijk van jouw agenda en jouw tempo. Het is ook mogelijk om modules van meerdere opleidingen tegelijk te volgen en zo meerdere specialisaties aan je palmares toe te voegen.

Waar: CVO Vitant, campus PIVA, Desguinlei 244, Antwerpen
Inschrijven: inschrijven kan tot eind januari. Je kan zelf kiezen uit verschillende modules en op die manier het tempo van je opleiding bepalen.
Meer info: tel. 03 242 26 19 of www.cvovitant.be

Foto top: Hanne Oris behaalde op 12 weken haar slagerij diploma – Copyright: CVO Vitant
Foto tekst: Rechts op de foto coördinator Kris Boden – Copyright: CVO Vitant