Vanaf 10 juli 2019 zal VBK België de marketing, promo en sales opnemen voor het kersverse Meridiaan Uitgevers.
Voor VBK België betekent dit een start van een mooie samenwerking, een uitgeverij met een sterk literair aanbod. Het is de tweede maal dat VBK België gaat werken met een uitgeverij die niet tot de Nederlandse VBK Uitgeversgroep behoort.
 
Meridiaan Uitgevers is in mei 2019 opgericht door Nelleke Geel en Carla de Jong, samen goed voor zo’n 45 jaar ervaring in het boekenvak. Aan Geels naam zijn onlosmakelijk de namen verbonden van onder andere Carlos Ruiz Zafón, Charles Lewinsky, Stieg Larsson, en Jonas Jonasson. Zij was meer dan acht jaar uitgever van Signatuur, startte het eerste Meridiaan Uitgevers bij Overamstel, dat daarna werd overgenomen door Atlas Contact. De Jong werkte vele jaren bij Prometheus / Bert Bakker en was daarna commercieel manager – en later commercieel directeur – bij De Geus en Nieuw Amsterdam. Ideeën ooit samen een uitgeverij te starten waren er al heel lang. Dat moment is aangebroken.
 
Meridiaan Uitgevers is internationaal georiënteerd, lezers en auteurs en hun boeken over alle landsgrenzen heen met elkaar verbinden is het uitgangspunt.
Die ambitie wordt gedeeld door VBK België. Hun team van salesmedewerkers en marketeers kent het Vlaamse boekenlandschap door en door. De brug naar samenwerking nam dan ook snel concrete vorm aan.
 
De Nederlandse en Belgische boekenmarkt vragen een andere aanpak, we zullen dus gedifferentieerde strategieën moeten uitdenken, zegt Vé Bobelyn, directeur van VBK België. “Maar we houden van uitdagingen, net als Meridiaan Uitgevers, en we geloven er samen met hen in dat het kan.”
 
Dit tweede Meridiaan Uitgevers kiest heel bewust voor een beperkt aantal titels per jaar, met een ‘tailor made’ plan voor elk boekproject en veel aandacht voor de, veelal buitenlandse, auteurs. De volledige backlist in vertaling van Hilary Mantel wordt er vanaf 1 mei uitgeven en in september verschijnt De kat en de generaal, de nieuwe roman van bestsellerauteur Nino Haratischwili, bekend van Het achtste leven (voor Brilka). Op het voorjaarsprogramma 2020 staat onder andere het derde deel van de Cromwell-trilogie van Hilary Mantel, tweevoudig winnaar van Man Booker Prijs.
 
VBK België zal op maat gerichte campagnes uitwerken voor de diverse boekhandels en de BtB-kanalen. VBK België werkt hiervoor nauw samen met diverse structurele partners uit de media en bedrijfswereld, één van de sterke troeven die met veel enthousiasme en gedrevenheid zal worden ingezet voor de boeken van Meridiaan Uitgevers.
 
De constructie heeft als doel elkaar te versterken.” We kunnen onderling veel van elkaar leren, nieuwe concepten uitwerken en verder groeien, kortom: ondernemen”, zeggen Nelleke en Carla van Meridiaan Uitgevers.
Mooie vooruitzichten voor dit najaar!