Het kasteeldomein Hof Ter Linden te Edegem werd in 2012 aangekocht met steun van de provincie Antwerpen, door de gemeente Edegem, Kempisch landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos. Door samenwerking met private partners wil men het parkdomein grotendeels toegankelijk maken op het vlak van recreatie en toerisme. Vorig jaar opende in het westelijk koetshuis reeds een brasserie en nu zal het oostelijk koetshuis als gastronomisch restaurant  vanaf eind september gasten kunnen ontvangen. In dit gedeelte stonden vroeger de paarden en was anders ingedeeld dan het westelijk gedeelte waar de koetsen stonden.


Stable komt in een beschermd gebouw , dus het vroeg enorm tijd om aanpassingen te mogen doorvoeren. De voorbereidende werken zijn nu gebeurd en de realisatie nam een start op 17 mei. Architect Dieter Vander Velpen koos om de historische stijl van het koetshuis te behouden, aangevuld met nieuwe elementen. Er wordt gewerkt met  ruwe originele stukken . Hout , natuursteen en brons als combinatie tussen het oude en het nieuwe. De stijl draait rond de kracht van bescheidenheid en de natuur en sluit harmonieus aan bij de bouwsporen en ruwe elementen van het historisch koetshuis. Een groot pad in de originele baksteen zal doorheen heel het pand lopen. Sterk zal ook het contrast licht en donker meespelen in de realisatie. Links van de inkom is er een eetruimte met bar , rechts is er plaats voor de wijnkamer  en een grote stenen tafel . Dit is voor grotere gezelschappen , de “ chef’s table”, die uitkijkt op de open keuken.

Het project is in handen van onder meer de heer Davidovic en de gastronomische chef wordt de heer Kalicanin , die momenteel brasserie Pastis te Mortsel runt. De Stable zal 25 tot 35 couverts bevatten en van woensdag tot zaterdag open zijn. Op termijn wil men werken met “ chefs in residence” en in een volgende fase zijn er nog plannen met de tuin en met de historische ijskelder , die achter het koetshuis ligt.

Tekst en Foto’s: A. Charrin