Begin januari sloot Mu.ZEE de deuren om morgen, op 1 juni, open te gaan met een volledig nieuwe collectiepresentatie en scenografie. Vijf intensieve maanden liggen achter ons vol uitdagingen en spannende ontdekkingen. Dit alles werd gerealiseerd met beperkte middelen en met hoofdzakelijk eigen personeel. We beschouwen ons tot aan de verbouwingen in 2024 als een museum in transitie: een soort laboratorium om te kijken en te experimenteren, vertrekkende van de eigen collectie en de architecturale kracht van het gebouw.

Met de nieuwe presentatie neemt Mu.ZEE haar historische missie terug op: een museum dat een verzameling van beeldende kunst in België, van 1880 tot vandaag bezit, bewaart, bestudeert, en aan het brede publiek toont. Alle kunstenaars in de Mu.ZEE collectie zijn gekozen omwille van hun bijdrage aan de geschiedenis en de ontwikkeling van Belgische kunst, niet louter vanwege hun nationaliteit. Mu.ZEE wil dit fascinerende onaf verhaal van moderne en hedendaagse kunst in België tonen en vertellen. Onaf zeker, elke dag beseft Mu.ZEE dat de collectie ver van af is. De collectie krijgt vanaf nu opnieuw de prominente plek in het hart van het museum.

Op de volledige eerste en tweede verdieping in het hoofdgebouw tonen we een selectie uit de verzameling die over ruim zes decennia werd aangelegd. Hierdoor is Mu.ZEE het enige museum in Vlaanderen dat scherpstelt op moderne en hedendaagse kunst in België. De nieuwe opstelling is de eerste van een meerjarige cyclus, waarin we de rijkdom en de eigenheid van Mu.ZEE willen herontdekken. Er werd gekozen voor een chronologische ordening: dat biedt inzicht en overzicht. De opstelling reduceert de geschiedenis echter niet tot een eenduidig verhaal maar legt de verzameling open als een veld van artistieke verwantschappen. De afgelopen maanden herontdekten we ook de schoonheid van ons gebouw, ooit ontworpen als een warenhuis, S.E.O., door Gaston Eysselinck, de architect die ook voor De Grote Post in Oostende tekende.

De coöperatieve of Coo, zoals het warenhuis in de volksmond werd genoemd, werd in 1986 tot museum omgevormd. In opdracht van Mu.ZEE stripte Rotor het gebouw chirurgisch om de oorspronkelijke kwaliteiten van de architectuur terug bloot te leggen. Rotor is een Brussels team van onderzoekers en ontwerpers die materiaalkringlopen in de bouwsector en de culturele impact daarvan onderzoeken. Tentoonstellingswanden en -kabinetten werden ontmanteld en verplaatst of gerecupereerd, balkons werden opengemaakt, en markeringen op het vloertapijt maken sporen zichtbaar van de vele architecturale ingrepen die in het verleden werden uitgevoerd.

Mu.ZEE vormde voor Rotor een dankbaar project om na te denken over de materialen, over wat kan gespaard en herbruikt worden om tot een nieuwe ruimtelijk beleving te komen met respect voor de oorspronkelijke, beschermde architectuur.” Mu.ZEE wil de collectie, het gebouw, en de groeiende kennis erover nu meer dan ooit met zoveel mogelijk mensen delen. Op een warme, gastvrije en genereuze manier. Hoe mooi is dat!

Met Evelyne Axell, Mireille Boerjan, Marcel Broodthaers, Jean Brusselmans, Thierry De Cordier, Raoul De Keyser, Hugo Declercq, Lili Dujourie, Paul Delvaux, James Ensor, René Magritte, Pol Mara, Lucy McKenzie, Otobong Nkanga, Constant Permeke, Roger Raveel, Lili Dujourie, Raoul Servais, Jules Schmalzigaug, Victor Servranckx, Léon Spilliaert, Walter Swennen, Luc Tuymans, Louis Van Lint, Philip Van Isacker, Dan Van Severen, Georges Vantongerloo, Jan Vercruysse, Marthe Wéry en vele anderen!

PRAKTISCH Mu.ZEE Romestraat 11 8400 Oostende info@muzee.be www.muzee.be di t/m zo : 10-17.30u NIEUW juni, juli en augustus – elke donderdag 10-22u.

Tickets verplicht te reserveren via www.muzee.be.

Foto’s: www.visitoostende.be / www.muzee.be