Het is al vaccins en vaccinatie wat de klok slaat dezer dagen. Uit een analyse van de resultaten van de Grote Coronastudie blijkt onder meer dat de vaccinatiebereidheid de laatste tijd groter werd. Mensen maken zich ook minder zorgen om ernstige nevenwerkingen.

Op dinsdag 12 januari is de Grote Coronastudie aan de 28ste editie toe. De grootschalige bevraging, die na al die maanden nog steeds elke keer rond de 25 000 deelnemers telt, is een initiatief van UAntwerpen, met steun van UHasselt, KU Leuven, ULB en het FWO. De studie levert een massa interessante gegevens op. De wetenschappers delen die data met de overheid, die zo het beleid kan uitstippelen.

In deze nieuwe golf kaarten de onderzoekers enkele nieuwe thema’s aan. Zo komen onder meer de coronakilo’s ter sprake. “We horen vaak dat mensen zijn bijgekomen tijdens de coronacrisis, maar aan cijfermateriaal ontbreekt het momenteel nog”, zegt Koen Pepermans, sociaal wetenschapper op UAntwerpen. “Er zijn allicht ook mensen die afgevallen zijn, net omdat ze meer gingen bewegen en gezonder gingen eten.”

Hoe kijken we naar vaccinaties?

De Grote Coronastudie polst al vele maanden naar de houding van de Belg tegenover de vaccins. Dat leverde reeds een schat aan waardevolle data op. Bij de start van de grootschalige vaccinatiecampagne bogen de experts zich uitgebreid over die info. Een greep uit de conclusies van de laatste edities:

–         De voorbije weken steeg de bereidheid tot vaccineren bij iedereen. Bij de gezondheidswerkers zal 80% zich zeker of waarschijnlijk wel laten inenten. Bij 65+-ers is dat 90%, bij deelnemers met risicofactoren 82% en bij de overige respondenten 80%.

–         De mensen schenken het meeste vertrouwen aan de huisarts, de apotheker en de wetenschappelijke experts als informatiebron over de vaccins. De mening van vrienden en familie doet er minder toe, en aan wat de respondenten vernemen via sociale media en influencers wordt over het algemeen weinig geloof gehecht.

–         Afgelopen zomer ging 76% van de respondenten eerder of volledig akkoord met de stelling dat nieuwe vaccins gepaard gaan met grotere risico’s dan reeds langer bestaande vaccins. Het vertrouwen in de vaccins is vandaag opnieuw groter: nu onderschrijft 66% die stelling.

–         Een soortgelijk beeld bij de vraag of mensen bezorgd zijn om ernstige nevenwerkingen van de vaccins. In de zomer ging 57% eerder of volledig akkoord met die stelling, net voor de jaarwissel was dat nog 42%.

–         Een vijfde tot een derde van de deelnemers gaf aan zich minder te zullen houden aan de regels na respectievelijk de eerste en de tweede dosis van het vaccin. 65+-ers zeggen de regels wel trouw te zullen blijven opvolgen. “Wanneer gevaccineerden de regels losser zouden nemen, kan dat de motivatie van de niet-gevaccineerden aantasten”, aldus prof. Philippe Beutels (UAntwerpen). “Dat kan de coronabal opnieuw aan het rollen brengen, sneller dan we hem met vaccinatie kunnen afstoppen. Geen enkel vaccin is immers 100% efficiënt.”

De Grote Coronastudie kan op dinsdag 12 januari opnieuw in vier talen worden ingevuld, en dat zoals gewoonlijk tussen 10 en 22 uur. Ook als u nog niet eerder deelnam, is het invullen van de vragenlijst bijzonder relevant.

www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be

Neem zeker ook een kijkje op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crèvecoeur (KU Leuven). Je vindt er een uitgebreid overzicht van de resultaten die deze studie tot nu heeft opgeleverd.
 
Foto: www.corona-befragung.be / www.uantwerpen.be