In afwachting van de Urbanus film “Urbanus De Vuilnisheld” die binnenkort in de zalen komt kunnen de echte fans genieten van het 181 ste album, “De Vliegende Kerktoren“.

Urbanus De Vuilnisheld is een animatiefilm met Urbanus.30 jaar na Hector zal Urbanus de wereld weer moeten redden, maar nu met een werelds ongemak, het overtollige vuil in Tollembeek wat daar mee. Een ding dat heden ten dagen veel ongenoegen doet oproepen op wereldniveau en waar aan gewerkt moet worden om al het ongewenste vuil of de oorzaak daarvan uit de wereld te bannen. Het verhaal van Urbanus heeft zijn oorsprong in Tollembeek… ja… het moet toch ergens beginnen.

In “Urbanus De Vuilnisheld” sluiten de volwassenen van Tollembeek een lucratieve deal met een schimmige Rus (bankier Jef Patat, vermomd als Igor De Rus): Igor mag gevaarlijk afval komen storten in Tollembeek gedurende een jaar en de inwoners zullen hiervoor grof betaald worden. Urbanus ziet hierin dé kans om een joekel van een verlovingsring te kopen om te kunnen trouwen met Juf Pussy. Maar uiteraard loopt alles in het honderd en de kinderen komen in opstand tegen het plan van de volwassenen. Maar goed ook anders zou het een catastrofe worden.

Info
Release: 27 februari 2019 (In Nederland nog nader te bepalen)
Genre: Animatie
Duur: 70′
Regie: Erik Verkerk, Joost Van den Bosch en Vincent Bal (stemmenregie)
Scenario: Urbain Servranckx (Urbanus) en Jimmy Simons
Gebaseerd: Op de Urbanus strips, gecreëerd door Urbanus en Willy Linthout
Animatie: Studio Ka-Ching Cartoons in Nederland en Studio Bal Gehakt en Fabrique Fantastique in België.
Muziek: Steve Willaert
Producent: Peter Bouckaert
Productie: Eyeworks Film en TV Drama
Co-producenten: BosBros en Eén
Steun: Het Stap programma van Telenet, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, het Nederlands Filmfonds, the Netherlands Film Production Incentive, de Belgische taxshelter voor filmfinanciering en in samenwerking met SCIO Productions en Kinepolis Film Distribution (KFD).
(Stemmen)Cast: Urbanus (Urbanus), Ben Segers (Nabuko Donosor), Sven De Ridder (Amedee), Frances Lefebure (juffrouw Pussy), Sien Eggers (Eufrazie), Ron Cornet (Cesar), Ludo Hellinx (Jef Patat), Pieter Embrechts (agent René), Dimitri Leue (agent Modest), Koen Van Impe (meneer pastoor), Tom Van Dyck (dokter Schrikmerg), Tuur Verelst (schoolvriendje Dikke Herman), Thijs Antonneau (schoolvriendjes Botswana), Wout Verstappen (schoolvriendje Pinnekeshaar), Mark Verstraete (Meester Kweepeer) en Anke Helsen (Madam Pif).
Stemopnames: Option Media

Urbanus De Vuilnisheld, een zotte animatiefilm voor jong en oud die zich afspeelt in het van de pot gerukte Urbanus-universum van Tollembeek, In het Voorjaar op het grote doek. De film is een mix van ondeugende humor en kwajongensstreken die voor (niet té) jong en oud aanspreekt.

Samen met het Gallische dorp van Asterix is Tollembeek het bekendste dorp uit onze stripgeschiedenis. Dit jaar vieren de strip-Tollembekenaars, samen met hun bedenkers Willy Linthout en Urbanus, hun 35ste verjaardag. Sinds de publicatie van het eerste album “Het Fritkotmysterie” eind 1983, tekenden en bedachten Willy Linthout en Urbanus meer dan 180 absurde verhalen met de zotte figuurtjes uit Tollembeek. Meerdere generaties fans groeiden op met de ondeugende strips, waarvan bijna 10 miljoen exemplaren werden verkocht. Het scenario van “Urbanus De Vuilnisheld” is een origineel verhaal, geschreven door Urbanus en Jimmy Simons.

Het 181 ste album “De Vliegende Kerktoren” gaat enigszins ook over film, met Urbanus als filmheld nr 1. Een verhaal vol superhelden en slechteriken, waar wel superkrachten tegen moet gebruikt worden. Urbanus heeft in dit verhaal een eigen tekenfilmreeks: Superbanus! Deze superheld beschermt de inwoners van Tollembeek tegen de superschurk Superjef! In het echte leven gaat het Urbanus echter niet voor de wind: hij is maar een zwak afschijnsel van Superbanus’… Om zijn imago een beetje op te krikken gaat hij zelf scenario’s schrijven voor de tekenfilmreeks, maar dat valt niet in goede aarde bij de animatiestudio… zal Urbanus dan toch nog Tollembeek kunnen redden of juist niet… Ook in dit album wordt gesproken over een wereld mankement.  Wat kan er gedaan worden aan de opwarming van de wereld… Misschien kan Urbanus in een volgend Album daar iets aan doen.

Auteur: Willy Linthout, Urbanus

Illustraties: Linthout

Prijs:€ 6,99

ISBN: 9789 002 26554 9

Uitgeverij: Standaard Uitgeverij