Het Breviarium Mayer van den Bergh, een uniek gebedenboek uit 1510, is vanaf 4 april 2017 tijdelijk terug te zien in het Museum Mayer van den Bergh. Het topstuk illustreert verbluffend het vakmanschap van de middeleeuwse miniaturisten uit Brugge en Gent. Naar aanleiding van de presentatie van het handschrift zijn er rondleidingen en een lezing gepland. Het Breviarium Mayer van den Bergh, een Latijns gebedenboek uit 1510, is al een tijdje niet meer te zien in het museum. Handschriften zijn erg broos en extreem gevoelig voor licht. Vanaf 4 april 2017 wordt het topstuk opnieuw tijdelijk getoond. De bladzijden worden vier keer omgedraaid, zodat bezoekers vier verschillende miniaturen kunnen ontdekken.
Uitzonderlijke kwaliteit
Het manuscript is in zeer goede staat. Het is vroeger nauwelijks gebruikt, terwijl zo’n gebedenboek normaal voor dagelijks gebruik was. Het breviarium  is uitzonderlijk kwaliteitsvol en gemaakt in 1510. De miniatuurkunst beleefde in de Vlaamse steden Brugge en Gent een laatste hoogtepunt. De internationale bestellingen stroomden toe: dit gebedenboek is daar een voorbeeld van. Enkele van de belangrijkste miniatuurschilders van hun tijd hebben eraan meegewerkt.
Prachtige kalender
Het manuscript is een prachtige kalender. Twaalf miniaturen tonen de twaalf maanden met telkens de activiteiten op het land en de heiligenfeesten in die maand.  De figuren in de miniaturen zijn erg realistisch en haarscherp weergegeven. Ook de randversieringen, met de bonte bloemenpracht en de insecten, zijn virtuoos geschilderd.  Tijdens de middeleeuwen hadden veel bloemen, planten en dieren een symbolische betekenis.
Een grote investering
Voor  dit prachtig geïllustreerd gebedenboek had Fritz Mayer van den Bergh in 1898 het hoogste bedrag over dat hij ooit betaalde: 35 500 frank. Hij wist wat hij deed: dit is een absoluut topstuk. Het wordt nu naar hem genoemd.
Rondleidingen en lezing
Het Breviarium staat centraal  tijdens de Paasrondleidingen in  Museum Mayer van den Bergh op 15 april (Stille Zaterdag) en 17 april (Paasmaandag). Experte prof. dr. Lieve Watteeuw geeft op donderdag 20 april een lezing over dit topstuk.
Praktisch
Breviarium Mayer van den Bergh
Vanaf 4 april 2017 – de bladzijden worden vier keer omgedraaid, zodat de bezoeker vier verschillende miniaturen kan ontdekken:
Vanaf 4 april: De verrijzenis
Vanaf 13 juni: Johannes de Doper
Vanaf 5 september: de kalender van september en oktober
Vanaf 7 november: de heilige Cecilia
Rondleiding ‘Het passieverhaal van Christus’
Stille zaterdag, 15 april om 15 uur of Paasmaandag, 17 april om 14 uur
Toegang: € 10, inclusief toegang tot het museum
Reserveren via museum.mayervandenbergh@stad.antwerpen.be of via  03 338 81 95 (tijdens de kantooruren)
Lezing door prof. dr. Lieve Watteeuw
Donderdag 20 april om 17 uur
Toegang: € 5
Reserveren via museum.mayervandenbergh@stad.antwerpen.be of via 03 338 81 95 (tijdens de kantooruren)