Het International Film Festival Rotterdam – IFFR heeft vandaag een deel van het programma van de aankomende festivaleditie bekendgemaakt (25 jan-5 feb 2023). De speelfilm LUKA van Jessica Woodworth is geselecteerd voor de Big Screen-competitie en vertelt het verhaal van een jonge en ambitieuze soldaat die een regiment in een geïsoleerd fort vervoegt om de strijd met een mythische vijand aan te gaan. Na Rotterdam, vindt ook tijdens Filmfestival Oostende de Belgische première plaats. 

Big Screen Competition: LUKA

Jessica Woodworth (°1971) is een van oorsprong Amerikaanse regisseur van speelfilms die in 2006 met Peter Brosens het Vlaamse productiehuis Bo Films oprichtte. Hun eerste film Khadak werd in 2006 in Venetië bekroond met de Lion of the Future Award en won dat jaar ook de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. Samen met hun vier daarop volgende langspeelfilms Altiplano (Cannes 2019), Het Vijfde Seizoen (Officiële Competitie, Venetië 2012), King of the Belgians (Orizzonti Competitie, Venetië 2016), The Barefoot Emperor (Toronto 2019) hebben zij 58 prijzen en 350 festivalselecties op de teller staan.

LUKA is geïnspireerd op het boek De woestijn van de Tartaren (1940) van de invloedrijke Italiaanse romanschrijver Dino Buzzati. In de film, die in Rotterdam in wereldpremière zal gaan, volgen we de jonge soldaat Luka die zich door een desolaat, postapocalyptisch landschap worstelt op zoek naar het legendarische Fort Kairos. Nadat hij zijn zware tocht ternauwernood overleeft, ontdekt hij dat Kairos geen legende is. Het is een vervallen, disfunctioneel oord en wordt beheerst door een commando van excentriekelingen. Langzaam raakt Luka in de ban van dit bastion van absurditeit. Hij ontdekt al snel de waarheid, dat niemand ooit de vijand heeft gezien. Luka slaat zich door de dagen heen, totdat hij de moed vindt om de illusie te doorbreken.

Tegen de achtergrond van de onstuimige Etna en het verschroeide Siciliaanse landschap, brengt LUKA een episch en absurd verhaal over hoe vriendschap zelfs de grootste illusies kan doorprikken.

In de cast van LUKA vinden we o.a. Jonas Smulders, Geraldine Chaplin, Jan Bijvoet, Sam Louwyck, Samvel Tadevossian en Django Schrevens. Net als in vorige producties deden Woodworth & Brosens voor LUKA beroep op David Verdurme voor de montage en Sabina Christova voor de art direction. Verder werkten ook Virginie Surdej (DOP), Eka Bichinashvili (kostuums), Stefano Campus (geluid), Marly van de Wardt (make-up), Teho Teardo (muziek) en Carl De Keyzer (stillfotografie) mee aan de film.

Jessica Woodworth schreef en regisseerde de film. Peter Brosens verzorgde de productie voor Bo Films, in coproductie met Beluga Tree (BE), Palosanto Films (IT), Volya Films (NL), Art Fest (BG), Dokino (AM), Krater Films (BE).

LOOK!  – competitie Filmfestival Oostende

LUKA’ beleeft haar Belgische première tijdens de vijftiende editie van Filmfestival Oostende. Op maandag 30 januari wordt de film, geregisseerd door de Amerikaans-Belgische Jessica Woodworth, voor het eerst getoond in het bijzijn van de filmmaker, Geraldine Chaplin, Jonas Smulders, Jan Bijvoet, Sam Louwyck en Peter Brosens. De film maakt kans op de prijs voor ‘Beste Film’ in de LOOK!-competitie. In deze competitie bekroont een vakjury de visueel meest verbluffende verhalen. Films die je ontegensprekelijk op groot scherm moet zien.

Filmfestival Oostende viert traditiegetrouw talent van eigen bodem. Eerder kondigde het festival al ‘The Chapel’ (Dominique Deruddere), ‘Aller/Retour’ (Dorothée van den Berghe) en ‘Baghdad Messi’ (Sahim Omar Kalifa) aan. Met ‘LUKA’ telt het festivalprogramma nu vier Belgische topfilms, naast de vele (internationale) (co)producties met Vlaams talent, een recordaantal Vlaamse series en ook twee documentaires over befaamde Vlamingen: ‘Marieke – Addicted to Life’ over paralympiër Marieke Vervoort en ‘Argwaan’ over kunstenaar Luc Tuymans. Het volledige programma van Filmfestival Oostende 2023 – van 27 januari t/m 4 februari – wordt bekendgemaakt op donderdag 22 december.

LUKA is een productie van Bo Films in coproductie met het Gentse Krater Films gesteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en Flanders Tax Shelter, met het Brusselse Beluga Tree gesteund door het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel, VOO/BETV en Proximus, met het Italiaanse Palosanto Films gesteund door het Italiaans Ministerie van Cultuur (MIC) en de Siciliaanse Filmcommissie, met het Nederlandse Volya Films gesteund door het Nederlands Filmfonds (NFF), met het Bulgaarse Art Fest gesteund door het Bulgaars Nationaal Filmcentrum (BNFC), met het Armeense Dokino gesteund door het Nationaal Cinema Centrum van Armenië (NCCA) en met de steun van Eurimages. De internationale sales van LUKA worden vertegenwoordigd door het Duitse Films Boutique.  Het project werd ontwikkeld met de steun van het MEDIA Programma van de EU en het VAF