Met de herinrichting van de Kioskplaats krijgt niet alleen de Kioskplaats zelf maar ook de Onze-Lieve-Vrouwe-Geboortekerk en het nieuwe pleintje ervoor een sfeervolle verlichting.
Samen met de herinrichting van de Kioskplaats en de aansluiting met de Antwerpsesteenweg wordt de parkomgeving rond de Onze-Lieve-Vrouwe Geboortekerk in een nieuw jasje gestoken. Een lichtontwerp zal zorgen voor een nieuwe sfeerverlichting van de kerk, het nieuwe parkje en de heraangelegde Kioskplaats. Dit lichtontwerp is onderdeel van het volledige lichtplan voor Hoboken Centrum.
 
Verlichting afgestemd op gebruik
In het ontwerp is er aandacht voor het gebruik van elk onderdeel. Zo krijgt de Kioskplaats een functionele straatverlichting. De verlichting van de nieuwe paden doorheen het parkje rond de kerk zorgt voor een veilige en sfeervolle parkomgeving met speciale aandacht voor de verlichting van de kerkingang.
Met de renovatie van de kerk wordt ook de uitlichting van de kerk vernieuwd. De nieuwe verlichting is zo gekozen dat de kerk extra tot zijn recht komt, waardoor ze nog meer een echte blikvanger en een herkenningspunt in de buurt wordt.
 
Schepen voor openbaar domein Claude Marinower: “Dit project is een volgende uitrol van het lichtplan dat opgemaakt werd voor de stad Antwerpen. Met dit lichtplan willen we de nachtelijke kwaliteit van de stad verbeteren. Bovendien voorziet het in energiebewuste en duurzame verlichting om een unieke beleving van het Antwerpse straatbeeld tot stand te brengen. Sinds enkele jaren zetten we hiervoor 100 procent led-verlichting in. Met de architecturale verlichting willen we de stad meer sfeer bieden. De kerk in Hoboken en de parkomgeving krijgt met deze verlichting extra cachet, we zetten deze plek letterlijk en verdiend in de kijker.”
 
Plaatsing nieuwe verlichting
De netwerkbeheerder Fluvius zal, in opdracht van de stad, het lichtontwerp uitvoeren volgens de richtlijnen van de ontwerper. Het plaatsen van de nieuwe verlichtingsarmaturen en -steunen gebeurt simultaan met de huidige herinrichting van de Kioskplaats en het parkje door het district Hoboken, de Lijn en water-link. Zo is de nieuwe verlichting klaar bij de voorziene opening in het najaar van 2019.
 
De nieuwe uitlichting van de kerk wordt aangebracht tijdens het vernieuwen van de daken van de kerk. Deze werken start in de loop van 2020 en lopen tot begin 2021.

Foto: Stad Antwerpen.