Het nieuwe album van de Belgische componist Line Adam, “Femme”, komt begin april uit in samenwerking met het strijkkwartet Aïda, Johan Dupont (piano) en Rhonny Ventat (saxofoon).

De productieve maar discrete muzikant en componist uit Luik keert terug met dit nieuwe opus dat een eerbetoon is aan de vrouwen, aan alle vrouwen en al hun facetten.  Het album is een eerbetoon aan de vrouwen, aan alle vrouwen en al hun facetten. Clair (7 sporen): La femme solaire, verheven, sereen, open en obscuur (5 sporen): de donkere, trieste, geheime vrouw… de minnaar, de moeder, de heks…
Haar schrijven, soms hedendaags, soms tonaal en vrijwillig, onthult een componist die haar schrijven buiten de labels om aanneemt en die meerdere invloeden claimt (van Ravel tot Sjostakovitsj via de wereldmuziek). Op dit album brengen twee gerenommeerde muzikanten hun kostbare toets mee: Johan Dupont op piano en Rhonny Ventat op saxofoon.

En met het vrouwenkwartet Aïda, vier musici van de Opéra Royal de Wallonie en het Orchestre Philharmonique Royal de Liège-Sofia Constantinidis en Maritsa Ney, violen, Violaine Miller, altviool en Johanna Ollé, cello, vormen ze een perfect homogeen ensemble dat, in een even muzikale als menselijke harmonie, een uitzonderlijk niveau van techniek maar ook van diepe emotie berei Een hoogvliegend parcours !
Lijn Adam is nogal een karakter! Niemand is een profeet in zijn eigen land, zegt het spreekwoord. Inderdaad! 1949 muziekstukken gedeponeerd op de Sabam. 40 jaar carrière. Line Adam is een ultrabevestigde muzikant en bovendien zegt haar CV veel…Eerste optredens op 8-jarige leeftijd, eerste prijs in de wedstrijd “Jonge Solisten” in 1985, eerste prijs voor fluit aan het Brusselse Conservatorium, een samenwerking als solist met het Belgisch Nationaal Orkest of tegen Winska. Dat is alles wat er is!

Ze zal ook Julos Beaucarne (die op de Olympia spelen), Christian Merveille, Bernard Tirtiaux en Les Baladins du miroir begeleiden.  Maar Line heeft een idee in gedachten en gaat snel over tot dirigeren. Wat haar meer fascineert dan wat dan ook is componeren. Vanaf dat moment kreeg het componeren meer en meer voorrang op haar veelbelovende carrière als solist.
Ze schreef TV-credits voor Arte en TV5 Monde, filmmuziek voor films als Voltaire et l’affaire Calas (TSR, FR2), The Mercy of the jungle (Néon rouge) , William Z (RTBF), Les Gens pressés sont déjà morts (RTBF), Ferdinando (Siren Art), Harry Bogart (Le Moderne Théâtre), Water en de gebroeders Haymoller (Denemarken),  Chang (USA), Women in Development (D), La solidarité mon C… (ARTE), Le Rendez-vous (Tunesië), La Louve (FR3), L’Africain qui voulait voler (Gabon/Néon-Rouge) en vele Belgische en Franse toneelstukken en musicals (waaronder 7 toneelstukken voor de Baladins du Miroir).

Ze produceerde meer dan 60 albums als arrangeur en/of artistiek leider en leidde een groep Italiaanse polyfone stemmen “ICanta Storia”, gecomponeerd voor verschillende Belgische en buitenlandse groepen zoals het Quartz-ensemble, Saxaccorda, het Thaïs kwartet, het Sempre Trio, het Luikse Kamerorkest, het Krokus-trio en vooral twee opera’s voor een jong publiek die door de Koninklijke Operage van Wallonië worden opgevoerd.
Line Adam heeft ook tientallen albums uitgebracht, waaronder Spices met haar getalenteerde zus, de celliste Kathy Adam, of soloalbums zoals de zeer succesvolle België-Belgische, uitgebracht in 2010, waarin Line de sferen en melodieën van grote Belgische persoonlijkheden zocht (van Eddy Merckx tot Marguerite Yourcenar, Simenon, Raymond Devos of de Dardenne Brothers).
Vandaag de dag heeft Line Adam meer dan ooit de ambitie om erkend te worden als een volwaardige componiste en haar nieuwe album Femme is daar een prachtig bewijs van.

ALBUM CD ” Femme ” Line Adam – 12 tracks –
Album beschikbaar op
https://shop-lineadam.com

https://www.facebook.com/LineAdamOffi…
https://itunes.apple.com/be/artist/li…
https://www.deezer.com/fr/artist/54347

https://fr.wikipedia.org/wiki/Line_Adam

https://www.instagram.com/line.adam

Foto: www.intothelight.press