Om de vlam van zijn passie voor de fotografie nog lang brandend te houden, richtte Roger De Conynk bij de Koning Boudewijnstichting een Fonds op dat zijn naam draagt. Sinds 2011 ondersteunt dit Fonds Roger De Conynck jonge, verdienstelijke fotografiestudenten in het laatste jaar van hun studie, als extra zetje bij de start van hun professionele carrière.

“Mijn peter was een verwoed reiziger, en tijdens zijn reizen ontwikkelde hij een echte passie voor fotografie. Hij heeft zo zelf een boek uitgegeven met zijn eigen foto’s”, vertelt Thomas Huret, petekind van Roger De Conynck, die het engagement van de filantroop voortzet als lid van het bestuurscomité van het Fonds.

Toen hij zijn laatste wensen wilde vastleggen, klopte Roger De Conynck aan bij het Centrum voor Filantropie van de Koning Boudewijnstichting. “De Stichting heeft hem geholpen om iets op te richten dat hem echt na aan het hart lag. Als meritocraat deed het hem veel deugd dat hij nog vijf jaar zelf de Prijs Roger De Conynck heeft kunnen overhandigen aan verdienstelijke studenten die hun fotografiestudie afrondden. Hij ging graag ter plaatse om ‘zijn’ beurshouders te ontmoeten en volgde met belangstelling hun artistieke werk. Hij heeft echt bij leven nog kunnen genieten van de activiteiten van zijn Fonds en was daar erg trots op.”

Erkenning

Christophe Alix is directeur van ESA LE 75, een hogeschool voor beeldende kunst die opleidingen (bachelor) aanbiedt in vier artistieke disciplines, waaronder de fotografie. “De school kan bogen op een geschiedenis van 50 jaar in documentaire en kunstfotografie. Om hun diploma te kunnen behalen, moeten de studenten een fotografieproject voorstellen en verdedigen voor een jury van externe professionals.” Verschillende studenten van ESA LE 75 ontvingen reeds de Prijs De Conynck, waaraan een bedrag van 500 euro verbonden is. “De Prijs begint goed bekend te zijn hier op school. Het is een erkenning voor het werk van studenten die een echte vooruitgang hebben geboekt in hun werk. De Prijs geeft hen een duwtje in de rug om een project uit te voeren zoals een expo, een boek… een project waarmee ze een voet tussen de deur krijgen en dat hen helpt om hun professionele carrière op gang te trekken.”

Begeleiding

Naast de jaarlijkse Prijs wil het Fonds voortaan ook een Beurs Roger De Conynck uitreiken. « We hebben dit idee opgeworpen om jonge fotografen te kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling van hun loopbaan », vertelt Xavier Canonne, directeur van het Fotografiemuseum van Charleroi en voorzitter van het bestuurscomité van het Fonds Roger De Conynck. Concreet kunnen de laureaten van de Prijs zich, drie jaar nadat ze deze ontvangen hebben, kandidaat stellen voor een beurs van 25.000 euro. Ze moeten een dossier indienen voor een creatief en innovatief project. De invulling kan zeer gevarieerd zijn: een tentoonstelling, een boek, een buitenlandse reportage, een opleiding aan een internationale school…

“Deze evolutie richting de begeleiding van jonge fotografen is trouw aan de ideeën van Roger De Conynck. We slaan dit nieuwe pad in in het volste respect voor de persoonlijkheid van de schenker en zijn wensen.” besluit Xavier Canonne, die benadrukt hoezeer zijn engagement voor het Fonds Roger De Conynck een verrijking voor hem is.

Foto: www.kbs-frb.be