Wereldwijd zijn 63,5 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Het aantal vluchtelingen in Europa gaat in stijgende lijn. De Universiteit Antwerpen stelt tijdens een lezingenreeks het leven en de ervaringen van de vluchtelingen vier avonden lang centraal. Op woensdag 22 februari wordt de aftrap gegeven.
De vluchtelingenproblematiek krijgt veel aandacht in het maatschappelijk debat, maar de persoonlijke ervaringen van de mensen die op de loop zijn en de verantwoordelijkheden die wij westerlingen in die ervaring dragen, blijven grotendeels onderbelicht. Daarom organiseren het Centrum voor Migratie en Interculturele Studies (UAntwerpen) en UCSIA (Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen) van 22 februari tot 28 maart een lezingenreeks onder de noemer Refugee Lives.
Op woensdag 22 februari geeft Milena Belloni (UAntwerpen) de aftrap: zij kijkt tijdens haar lezing Cosmologies of destinations: a new reading of the refugee crisis met een kritische bril naar wat we vandaag “de vluchtelingencrisis” noemen. Wat bedoelen we met dat woord crisis? Wat is er vandaag precies anders dan de voorbije jaren? Zorgt de keuze voor het woord ‘crisis’ voor een ander beleid? Komt het thema zo sneller op de politieke agenda? Belloni nam als case de situatie van de Eritreese vluchtelingen onder de loep.
Op woensdag 8 maart heeft Koen Leurs (Universiteit Utrecht) het over Questioning Europe in 4D: Digitization, Data, Discrimination & Diversity. Hij legt de link tussen de huidige aanpak van ‘fort Europa’ en vergelijkbare episodes uit de westerse geschiedenis van de laatste honderden jaren. Hij kijkt ook naar het gebruik van de sociale media onder vluchtelingen.
Kathleen Greider (Claremont School of Theology) en Robin Vandevoordt (UAntwerpen) nemen het woord op dinsdag 21 maart. Tijdens hun lezing Encountering the Stranger gaan ze dieper in op de ‘verantwoordelijkheden’ die wij dragen tegenover onbekende mensen(groepen) in moeilijke situaties. Via de media bereiken ons dagelijks verhalen van gemeenschappen die onze aandacht vragen. Hoe gaan we om met die ‘noodoproepen’? Op welke manier en onder welke voorwaarden knopen we een ‘relatie’ met hen aan? Vandevoordt onderzocht recent de morele relaties tussen Belgische burgers en Syrische vluchtelingen.
Op dinsdag 28 maart zetten Alexandra Parrs en Yasmine Daelman (beide UAntwerpen) een punt achter de lezingenreeks. Met hun lezing The Gendered Experiences of Refugees vestigen beide onderzoekers de aandacht op de genderproblematiek van vluchtelingen die in België een nieuw leven trachten op te bouwen. Hoe beïnvloedde hun vlucht de socio-economische status van mannen en vrouwen? Wat voor sociaal netwerk bouwen ze uit in het land van aankomst? Heeft hun vlucht een impact op hun positie in de familie?
Praktisch:
Woensdag 22 februari, 19 uur: Cosmologies of destinations: a new reading of the refugee crisis.
Locatie: F. De Tassiszaal, Hof Van Liere, Stadscampus  UAntwerpen (Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen).
https://www.uantwerpen.be/en/rg/cemis/seminars-and-conferences/lectures-and-debates/refugee-lives/