Op dinsdag 7 februari neemt de Universiteit Antwerpen een 700-tal leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs mee op een unieke citytrip, een ontdekkingsreis naar de stad van de toekomst.  Aan de hand van lezingen en debatten door academici, wakkere burgers en inspirerende figuren leren ze over de impact van digitalisering op de maatschappij. Wist je dat slimme steden zo oud zijn als de weg naar Rome? Al eeuwen lang maken we zelf de stad, leren we hoe het beter kan en verbeteren we haar. Maar door de komst van de digitalisering komen deze veranderingen in een stroomversnelling terecht. Achter de schermen (lees: letterlijk) van grote hoeveelheden digitale informatie zitten misschien wel de echte witte jassen van deze tijd.
–        Krijgt alles een brein? Zelfs je rugzak, fiets of het stoplicht?
–        Heb je voor slimme technologie ook slimme burgers nodig?
–        Biedt technologie een oplossing voor alles? Zelfs voor hardnekkige sociale en milieuproblemen?
–        Nemen robots ons werk over?
De Faculteit Sociale Wetenschappen wil met de ‘Les van de Eeuw’ scholieren uit de derde graad laten proeven van sociaalwetenschappelijk onderwijs aan de universiteit. Academici, inspirerende figuren en experten ontleden de uitdagingen en opportuniteiten die de digitalisering van de samenleving met zich meebrengt. Doel is het blikveld van de scholieren te verbreden en hun kritisch beoordelingsvermogen aan te scherpen. Cultuursocioloog Walter Weyns bijt de spits af, en schetst de sociohistorische context van ‘de stad’. Daarna neemt de vermaarde technologie-expert Peter Hinssen, een van Europa’s grootste denkers rond de impact van de digitale wereld op onze maatschappij, het woord. Stadssocioloog Stijn Oosterlynck sluit af en komt spreken over sociale innovatie, nieuwe vormen van solidariteit en diversiteit in steden, sociale mix en segregatie.
De ‘Les van de Eeuw’ wordt georganiseerd door de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met Kunstencentrum Vooruit en Nexxworks.
Praktisch:
Dinsdag 7 februari 2017 van 9.30 tot 12.30 uur: Les van de Eeuw (met live streaming).
Locatie: Stadscampus, Aula Rector Dhanis, Kleine Kauwenberg 14, 2000 Antwerpen