De Beoordelingscommissie streekproducten kon zich opnieuw buigen over interessante aanvragen. Waarna de Sectorgroep Streekproducten binnen VLAM de knoop doorhakte en volgende erkenningen goedkeurde:

Belgische pickles(top)
Aangeboden als Nicole’s Pickles door Wildiers bvba uit Haacht
Nicole en Guido Wildiers starten hun bedrijf in 1985 in Haacht. Naast de vliersiroop en de confituren verwerkte Nicole groenten uit eigen tuin in pickles. Ze baseerden zich op de typisch Belgische werkwijze. De fijngesneden groentjes zijn lekker zuur en extra gekruid met paprika en kaneel.

Belgische paardenkoppraline(tekst)
Aangeboden door Chocolatier Tony Boeckaert uit Zulte
De Belgische chocolade en praline zijn wereldvermaard, de oorsprong van de meeste pralines is echter niet meer te achterhalen, zo ook met de Belgische paardenkop praline. Hoewel de paardenkop overal in België gemaakt kan worden specialiseerden de chocolatiers uit de Leiestreek, waaronder Tony Boeckaert, zich in deze praline. 

West-Vlaamse lekkerkoeken
Aangeboden door Biscuiterie Grillet uit Oostnieuwkerke
Het recept van Biscuiterie Grillet dateert van het einde van de 19de eeuw. Overgrootvader Karel-Lodewijk Grillet bracht het recept mee uit Zillebeke en specialiseerde zich in wat toen “eierkoeken” werd genoemd. Deze naam mag nu nog enkel gebruikt worden voor koeken waarin eieren in het deeg verwerkt worden.

Advocaat
Aangeboden als advocaat Classic door De gouden haan uit Nijlen
Bij De gouden Haan uit Nijlen kiest men voor zijn advocaat Classic een eenvoudige bereiding met eigeel, gecondenseerde melk, suiker en alcohol. Alle ingrediënten worden gemengd en langzaam, “au bain-marie”, opgewarmd en vervolgens al roerend gekoeld.

Foto’s: www.streekproduct.be