Omnes vzw kondigt trots de tweede editie aan van het Arab Cartoon Festival. Het thema van deze editie is ‘Barsten in de samenleving’. Tegelijkertijd is er ook de tweede editie van het Oase Film Festival. De twee festivals vallen dit jaar met andere woorden samen. De festivals worden georganiseerd door Omnes in samenwerking metprovinciaal cultuurhuis de Warande en MOOOV en met de steun van de Stad Turnhout en Moussem. Het event loopt van vrijdag 6 tot en met 21 oktober, en dat in drie steden: Turnhout (de Warande, UGC Turnhout), Antwerpen (hetpaleis) en Brussel (Bozar).
Deze festivals openen letterlijk en figuurlijk deuren. Onze samenlevingen zijn beschadigd, soms lijken de barsten onherstelbaar. En begrip is ver weg. Hoe kan je bruggen bouwen tussen verschillende culturen? En vooral: welke verbindingen zijn er mogelijk?
Cartoons hebben een uitzonderlijke kracht: ze laten ons lachen, nodigen uit om te praten en te spelen. Ze smeden een basis voor debat, voor toenadering. Ondertussen brengen ze nieuwe inzichten. ‘Barsten in de samenleving’ nodigt de bezoekers uit om die barsten op te vullen met een gezond sarcasme en scherpe humor. Op het festival zijn zo’n vijftig cartoons te zien? De cartoonisten komen van Saoedi-Arabië tot Algerije, maar ook uit Turkije, Iran en Israël: de MENA-landen (het Midden-Oosten en Noord-Afrika). Behalve cartoons, toont het festival ook beeldende kunst, theater en dans, een filmprogramma en veel meer. Het festival ontleent zijn karakter aan het specifieke doel waartoe Omnes een belangrijke bijdrage levert: een betere integratie van de culturen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika in Europa. Omnes acht dit noodzakelijk. We moeten opkomen tegen elke vorm van fundamentalisme, racisme of etnische superioriteit. We moeten net de verdraagzaamheid omarmen die het gevolg is van een respectvolle houding voor mekaar. Alleen zo zijn onze traditionele identiteiten te verzoenen met de moderniteit.
Globale krachten maken ons afhankelijk van elkaar, maar ze hebben ook nefaste gevolgen en laten diepe wonden na in het internationale systeem. We zien het dagelijks in de headlines. Over de hele wereld zie je vluchtelingen wegvluchten van brutale conflicten. Financiële onregelmatigheden blijven hun tol eisen van bevolkingen en hele gemeenschappen. In een groot gedeelte van het Midden-Oosten worden basiszekerheden afgebroken. En te veel regimes snoeren journalisten de mond, werken tegenspraak weg en censureren informatie. Terroristische netwerken gebruiken sociale media om onze jongeren te ‘rekruteren’ en brengen zo onze open samenlevingen in gevaar en wekken woede op ten aanzien van onschuldige immigranten. Machtige naties werken de ‘beperkingen’ die hen worden opgelegd door het internationaal recht tegen.
Dat is de paradox die onze wereld vandaag bepaalt. Een kwarteeuw na het einde van de Koude Oorlog is de wereld er pakken minder gewelddadig en meer welvarend op geworden. En toch is er die groeiende onzekerheid, het ongemak en het conflict. Mensen verliezen hun vertrouwen in instellingen, regeren wordt steeds moeilijker en de spanningen tussen naties nemen toe.
Ali Nazir Ali, directeur van Omnes, wil graag tegenwicht bieden. Hij klinkt hoopvol:“We stellen opnieuw een multidisciplinair programma voor. Dat is de enige manier waarop je het publiek een omstandig beeld kan tonen van de realiteit zoals mensen die in de wereld van vandaag ervaren. Wie wil verbinden en de gaten wil opvullen, kan zich aan dit programma laven. Kunst is hiervoor het middel bij uitstek. Het is de taal die ‘we’ allen spreken. Ons programma vertegenwoordigt de ideeën en onzekerheden van de ‘stemlozen’ en helpt die stem overbrengen aan het Europese publiek. Turnhout zal de zogenaamde MENA-culturen vieren aan de hand van de missie van Omnes: culturen met elkaar verbinden. Cartoonisten in de Arabische wereld hebben het niet gemakkelijk. De meesten hebben geen plek om te publiceren, geen krant, geen magazines, geen uitgevers. In de traditionele en digitale media is weinig vrijheid van meningsuiting. Ik wil tonen hoe zij de wereld zien. Hoe ze naar de Amerikaanse verkiezingen kijken, of naar IS en de aanslagen. Verhalen die je anders niet te horen krijgt, verpakt in universele cartoontaal. Op die manier biedt het Arab Cartoon Festival een platform aan geëngageerde cartoonisten uit de Arabische wereld. Omdat ze dat simpelweg nog niet hebben. En om bruggen te slaan naar de Westerse wereld.”
>> www.arabcartoonfestival.eu