De bijzondere dialoog tussen oude muziek en hedendaagse jazz bewees eerder al garant te staan voor een onvergetelijke ervaring. En dat zal deze zomer niet anders zijn, want jazzformatie Frank Vaganée Trio staat aan de zijde van het oudemuziekensemble Zefiro Torna op het podium van Laus Polyphoniae. Zefiro Torna en Frank Vaganée Trio kleuren buiten de lijntjes en bewijzen zo nog maar eens dat oude muziek en jazz elkaar goed liggen. ​Scattered rhymes is een ode aan Petrarca’s ‘rime sparse’ of uitgestrooide verzen die vorm kregen in 366 sonnetten.
Petrarca’s ​Canzoniere of ​songbook staat vol met platonische liefdesbetuigingen en cryptische verwijzingen naar zijn onbereikbare liefde, Laura de Noves, en leest als Petrarca’s eigen psychoanalytische notitieboekje. Zijn sonnetten vormen al eeuwenlang een inspiratiebron voor talrijke dichters, en werden dan ook op muziek gezet door magistrale componisten als da Bologna, de Rore, Lassus, Monteverdi en Liszt. Samen met Frank Vaganée Trio trekt Zefiro Torna deze tijdlijn door. Ze bewerken madrigalen uit de middeleeuwen, renaissance en barok, maar ook romantische liederen en avant-gardemuziek. Els Van Laethem schreef ook nieuwe songs op Petrarca’s onsterfelijke verzen. Polyfone weefsels, obsessieve cadansen, klankchemie, pijnlijke uithalen, woordeloze ​scatting en zalvende harmonieën vormen de elementen van een tijdloos eerbetoon.
Gesamtkunst Het was Frank Vaganée’s voorstel om jazz en oude muziek te laten versmelten. Een project waar Zefiro Torna zich ook in kon vinden: ​“Improvisatie is een wezenlijk onderdeel van de oudemuziekcultuur. 17de-eeuwse akkoordenpatronen of grounds leunen aan bij de jazzgrooves. Er is een grote vrijheid in die muziek. Daarom kunnen we met jazzmusici samenspelen. Wij zijn het gewoon om om te gaan met snel evoluerende harmonieën en rijkgekleurde septiem-, none- of gealtereerde akkoorden.”
Zefiro Torna brengt al jaren het Europese culturele erfgoed uit de middeleeuwen, renaissance en barok op een unieke wijze tot leven. Het laat zich daarbij niet beperken tot een louter historische benadering, maar zoekt ook raakvlakken met andere actuele kunstuitingen. Het resultaat is een fascinerende ‘Gesamtkunst’ met een dieperliggende betekenis.
Samen met Jurgen De bruyn van Zefiro Torna maakte Frank Vaganée een selectie en arrangeerde die muziek voor een onuitgegeven bezetting met Jurgen op luit en Didier François op nyckelharpa, een viooltype verwant aan de draailier met een toetsenbord dat wordt aangestreken. Een meeslepend maar vergeten middeleeuws instrument, dat nog altijd wordt gebruikt in de Zweedse volksmuziek. Sopraan Annelies Van Gramberen is vertrouwd met de taal van de oude muziek en heeft bovendien een sterk ritmische feeling. Daarnaast is er Jos Machtel op bas, Lionel Beuvens op drums en Frank Vaganée op saxofoon.
>Praktisch: Zefiro Torna & Frank Vaganée Trio, Scattered rhymes, a tribute to Francesco Petrarca Dinsdag 22 augustus 2017 22.15, AMUZ

AMUZ – Kammenstraat 81 – 2000 Antwerpen – www.amuz.be
Info & tickets: +32 (0)3 292 36 80 | DI & DO 13.00-16.00