Hastings is een stadje in Zuid Oost Engeland waar ik graag vertoef en elk jaar verrast Hastings me. Meestal ben ik er rond de Kerstperiode wanneer de drukte rond het strand verdwenen is maar het is een stad die me bekoort in elk seizoen.

De grote Engelse badplaatsen kenmerken zich over het algemeen door eenzelfde patroon: brede strandboulevards met majestueuze hotels in de nogal pompeuze Regency & Victorian style, grote aangelegde parken , één of soms twee pieren met lawaaierige attracties, nachtclubs , bingotenten  en een overvol winkelcentrum. Hastings is er in geslaagd dit alles te combineren tot een aanvaardbare mengeling. Bovendien bezit het een uitgebreid historisch gedeelte. Dit missen we zeker in de zuster badsteden aan de zuidkust  zoals Eastbourne , Bournemouth en Brighton. Deze laatste stad heeft dan nog een spijtige reputatie op drugsgebied.

De slag van Hastings in 1066 vond wel niet in het kuststadje plaats maar een tiental km verder landinwaarts te Battle toch is er nog een ruïne van een kasteel uit die periode. In de zomer kan je die bereiken met de West Hill Lift en dan heb je een prachtig zicht op de vissershaven , de oude stad ( Old Town ) met zijn kronkelige straatjes en de recent gerestaureerde pier in het oosten.

Niet ver van deze pier ( twee  minuten wandelen ) vind je sinds 2014 het “ True Crime Museum”. De plaats heet nu Palace Avenue Arcade en het museum is geplaatst in de onderste regionen van wat ooit een poepchick hotel was. Dit hotel sloot reeds zijn deuren voor de tweede wereldoorlog. Toch is de hogere façade , die nu een aantal appartementen bevat , mooi bewaard en gerestaureerd. Steek zeker eens de straat ( White Rock genoemd ) over om het gebouw vanaf de zeekant te bekijken. Op het bovenste deel merk je zelf ornamenten met zeemeermin motieven.

Het museum bevind zich , zeer origineel , in uitgegraven grotten die vroeger ook dienden als wijnkelder voor het hotel. Het museum zelf is niet zo groot , je kan op eigen tempo er een goed uurtje in vertoeven. Start je bezoek bij de eclectische stoel waar je een foto van jezelf kan laten nemen. Geen nood alleen de flits van het fototoestel geeft vonken. Daarna wordt je ondergedompeld in de wereld van de misdaad , de wereld van (serie)moordenaars , gifmengers , forensische wetenschap en politiemethoden.  In “ The Death Chamber “ sta je oog in oog met een authentieke tafel voor lethale injecties en een bad dat een seriemoordenaar gebruikte om met een bijtend product zijn slachtoffers te doen verdwijnen. Ga even zitten in de Cinema Cave waar je in het brein gaat van een hoopje seriemoordenaars die over hun daden spreken. In het forensische gedeelte kan jezelf voor detective spelen.

Hastings was vroeger ook een gerenommeerde smokkelaarsstad ( Zie The Smugglers Cave , die we vroeger reeds besproken )Moorden onder smokkelaarsbendes waren nogal een vaak voorkomende zaak maar Hastings kende ook in de Victoriaanse periode zijn eigen Jack the Ripper.

Vele artefacten zij origineel en komen uit het Scotland Yard archief. Op je ronde kom je nog meer te weten over voetbalhooliganisme , bloedsporten met honden en The Krays , een broederpaar die in de beginjaren zestig Londen onveilig maakten als echte maffiosi.

Het museum is goed toegankelijk en ook geschikt voor kinderen. Als groep kan je ook langs komen en voor scholen zijn er speciale werkdocumenten met quizvragen. Soms zijn  er bepaalde speciale tijdelijke tentoonstellingen en er is zelfs een “ na sluitings” toer. Er is een kleine souvenirwinkel en je kan er warme en koude dranken krijgen.

Er is genoeg(betaal)parking in de buurt . De beste volgens mij is degene van Pelham Place. Deze is gelegen aan de zeekant en op een kleine 10 minuten wandelafstand van het museum.  Deze parking is ook beter geschikt voor SUV auto’s dan de meer centraal gelegen parkeergarage aan het shoppingsgebied.  Het spoorstation en de parking voor reisbussen bevinden zich op een vijftal minuten van het museum.

Vanuit het museum ben je ook vlot in het Hastings shopping gebied. Niet zo groot als in zijn buursteden maar zeker even gezellig.

Tekst en foto(s: A. Charrin

Alle info: www.truecrimemuseum.co.uk