Iedereen houdt van Irish coffee, maar dan moet hij wel perfect zijn, zeker als je vrienden en familie er vol verwachting op wachten. We hebben een instructiefilmpje gemaakt over hoe je hem precies goed maakt. Dit recept komt rechtstreeks uit Foynes, waar deze heerlijke warme drank is uitgevonden!

Het luxe drankje werd in 1942 bedacht door de chef-kok Joe Sheridan in Foynes Port in county Limerick, waar vliegtuigen onderweg van Europa naar Amerika een tussenstop maakten om bij te tanken.
Hij deed dat op een koude winternacht, als opwarmertje voor de passagiers die vertraging opliepen vanwege de barre weersomstandigheden. Het drankje werd een klassieker. Er wordt beweerd dat iedereen stilviel toen ze de eerste slok namen. “Is dit Braziliaanse koffie?” vroeg iemand. “Nee,” antwoordde Joe “dit is Ierse koffie.”

Het recept voor de originele Irish coffee
1. Verwarm het glas voor de Irish coffee door er kokend water in te gieten, wat je er na 5 seconden weer uitgiet.
2. Doe 1 theelepel bruine suiker en een flinke scheut Ierse whiskey in het voorverwarmde glas.
3. Vul het glas tot 1 cm van de rand met hete, sterke, zwarte koffie. Roer goed tot alle bruine suiker is opgelost.
4. Laat voorzichtig wat licht geklopte slagroom via de bolle kant van een lepel boven op de koffie glijden, zodat die erop blijft drijven.
5. Roer niet nadat je de slagroom hebt toegevoegd; de smaak is het best als je de koffie en de Ierse whiskey door de slagroom heen drinkt.

Waar kun je de beste Irish coffee drinken?
Er zijn maar weinig dingen op een koude winteravond waar je zo lekker van opwarmt als van een Irish coffee bij de open haard. En dat is precies waar de pubs in Ierland zo goed in zijn. In Dublin kun je voor de ultieme traditionele Ierse ervaring terecht in The Brazen Head, een van de oudste pubs van Ierland.  

Garavan’s, in het hart van de stad Galway, werd in 2017 uitgeroepen tot whiskeybar van het jaar en staat bekend om zijn voortreffelijke Irish coffee. In het mondaine Harlem in Belfast is een Irish coffee de perfecte afsluiter van een heerlijke bistrolunch. Als laatste moet je ook een Irish coffee proberen op de plaats waar het allemaal begon: in Foynes in county Limerick. Probeer het originele recept en ontdek de geschiedenis achter deze beroemde drank van Ierland. 

Foto: www.ireland.com