Bouillabaisse is oorspronkelijk een Provençaals gerecht, typisch voor de stad Marseille. Door de jaren heen hebben lokale vissers hun dit gerecht bereid met de restjes van de vangst. Vandaag gaan we aan de slag met vis, mosselen en knoflooktoastjes.

Ingrediënten
1 tot 3 eetlepels olijfolie
1 grote ui in plakjes gesneden
2 teentjes knoflook fijngehakt
1 rode chilipeper, fijngehakt
2 el tomatenpuree
1 kg verse tomaten grof gehakt
200 ml witte wijn
350 ml visbouillon
3 sinaasappel- of citroenschil
1 kg rode poon en zeeduivel zonder vel, in grote stukken gesneden
500 g mosselen / mosselen
400 g grote rauwe garnalen
handvol bladpeterselie

Toast
1 groot ciabattabrood, in plakjes van 1 cm gesneden
5 el olijfolie
2 teentjes knoflook, gehalveerd

Bereiding
Zet een grote stoofpot op een matig vuur. Schenk er een scheutje olijfolie in. Voeg de ui, knoflook en chilipeper in de pan. Stoof de halve uiringen en de look in de olijfolie. Roer regelmatig even in de pot.
Voeg de witte wijn en visbouillon toe en laat het geheel meestoven. Snij het kroontje uit de tomaten en verdeel elke vrucht in partjes. Voeg ze toe aan de stoofpot en roer alles even om.
Open het blikje tomatenpuree en meng de inhoud onder de groentjes. Laat alles nog al roerend een paar minuten stoven. Let erop dat het gerecht niet aanbakt.
Strooi je verse kruiden en voeg je citroenschil bij het gerecht, roer even om.
Verwijder het pantser van de gamba’s. Maak een insnijding langs de rug van de grote garnalen en verwijder het darmkanaaltje.
Snij de filets van rode poon en zeeduivel in stevige hapklare stukken. en voeg toe aan het geheel. Laat het inkoken voor 10 minuten. Leg nu ook de gamba’s op je gerecht. Laat het geheel pocheren op een zacht vuurtje. Roer zo weinig mogelijk, zodat de stukken vis heel blijven!

Knoflooktoast
Maak de knoflook fijn met een knoflookpers of snijd de teen in hele kleine stukjes. Meng de knoflook met de olijfolie. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de sneeën brood hierop. Bestrijk het brood met het oliemengsel en bak het brood in de voorverwarmde oven in 8-10 minuten krokant.
Serveer samen met het visgerecht.

Tekst: Martyna Majchrzak

Foto: www.ambiance.be