In 2017 bestaat de Japanse Tuin in Hasselt – de grootste in Europa! – 25 jaar. Dat wordt een jaar lang gevierd, met tientallen activiteiten in de stad.

Junya Watanabe, autumn-winter 2000-2001
Paris, France

Karolien Mondelaers, schepen van cultuur en toerisme: ‘Grote en kleine instellingen, horeca, musea, … geven hun werking

Comme des Garçons, spring-summer 2014
Paris, France

volgend jaar een Japanse toets. Zo komt de bezoeker met heel wat verschillende aspecten van de Japanse cultuur in aanraking. Een unieke totaalervaring die de Stad Hasselt heeft samengesteld voor Belgische en internationale toeristen, en natuurlijk voor de Hasselaren zelf!’.
Modemuseum Hasselt toont het sterke merk, dat de Japanse mode sinds de vroege jaren 1980 geworden is. Ze zet de toon voor modetrends wereldwijd, in streetwear en couture. De collecties van de Japanse ontwerpers Yohji Yamamoto en Rei Kawakubo in Parijs in de vroege jaren 1980 vormen een keerpunt in de geschiedenis. Met hun rafelige, loszittende en gescheurde zwarte ontwerpen schudden ze de kledingindustrie grondig door elkaar en introduceren ze een totaal nieuw modeconcept. Het Westen richt de ogen op Japan en pikt een oude, interculturele dialoog opnieuw op.

Karolien De Clippel, conservator van het MMH: ‘In de jaren tachtig van de twintigste eeuw introduceren de Japanse avant-garde ontwerpers intrigerende innovaties met een onmiskenbare impact op de westerse mode. Ze geven een radicaal nieuwe uitdrukking aan creativiteit en dagen gevestigde noties van status en seksualiteit uit. Westerse ontwerpers laten zich niet onbetuigd en antwoorden hierop met eigen interpretaties van de ‘Japanse’ esthetiek.’

De klemtoon van de expo ligt voornamelijk op de mode van de laatste vijfendertig jaar, maar er is ook aandacht voor de historische context. De fascinatie voor Japan in het Westen is niets nieuws en kent een lange traditie die teruggaat tot de 17de eeuw. Across Japan exploreert deze unieke kruisbestuiving tussen Japanse en westerse mode aan de hand van een aantal thema’s. Markante silhouetten illusteren de eigenheid van de creaties. Deelnemende ontwerpers en huizen zijn o.a. Paul Poiret, Balenciaga, Rudi Gernreich, Hanae Mori, Kenzo Takada, Issey Miyake, Rei Kawakubo, Yohji Yamamoto, Junya Watanabe, Iris van Herpen, Maison Margiela en Ann Demeulemeester.

Japanse mode zet de toon voor modetrends wereldwijd, in streetwear en couture. De collecties van de Japanse ontwerpers Yohji Yamamoto en Rei Kawakubo in Parijs in de vroege jaren 1980 vormen een keerpunt. Met hun rafelige, loszittende en gescheurde zwarte ontwerpen schudden ze de kledingindustrie grondig door elkaar en introduceren ze een totaal nieuw modeconcept. Vanaf dat moment richt het Westen de blik op alles wat Japans is en

Undercover, spring-summer 2005
Paris, France

pikt het een oude, interculturele dialoog opnieuw op.

De fascinerende innovaties van de Japanse avant-garde ontwerpers en hun jongere collega’s in combinatie met recentere westerse interpretaties van de ‘Japanse’ esthetiek vormen de kern van Across Japan. De klemtoon ligt op de mode van de

Spring-summer 2011
FR, Paris

laatste vijfendertig jaar, maar de expo heeft eveneens aandacht voor de historische context. Immers, de interesse voor Japan in het Westen kent een lange traditie die teruggaat tot de zeventiende eeuw.

Across Japan exploreert deze unieke kruisbestuiving tussen Japanse en westerse mode. Met markante silhouetten en aantrekkelijke beelden worden een aantal thema’s van deze kruisbestuiving verkend.

De tentoonstelling toont vrouwen- en mannenkleding. Deelnemende ontwerpers en huizen zijn o.a. Paul Poiret, Balenciaga, Rudi Gernreich, Hanae Mori, Kenzo Takada, Issey Miyake, Kansai Yamamoto, Rei Kawakubo, Yohji Yamamoto, Junya Watanabe, Maison Margiela, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Bernhard Wilhelm, Givenchy, Delpozo, Thom Browne, Undercover, Viktor&Rolf en Iris van Herpen.

De expo ‘Across Japan’ maakt deel uit van het Yokoso Festival – 25 jaar Japanse Tuin in Hasselt (meer info).

Expo Across Japan 4 maart t.e.m. 3 september 2017 Modemuseum Hasselt, Gasthuisstraat 1, 3500 Hasselt 011 23 96 21 Productie: Modemuseum Hasselt Conservator: Karolien De Clippel
Garment and visual research: Filep Motwary
www.modemuseum.be