In Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark staat een tipi vol poëzie te wachten om ontdekt te worden. Treed binnen in deze mooie houten hut en geniet van gedichten in verschillende talen die allen in Mechelen gesproken worden.

Na drie jaar voorbereiding is Tipi’s Mechelen helemaal klaar om bezoekers in het Provinciaal Domein Vrijbroekpark te verrassen. De houten constructie, gelegen tussen brasserie ‘t Park en de tennisvelden, is niet alleen een streling voor het oog. Wie de tipi betreedt, wordt onthaald met poëzie in elf verschillende talen. In al hun verscheidenheid hebben die één gemeenschappelijke eigenschap: het zijn allemaal talen die door Mechelaars worden gesproken. Albanees, Spaans, Lingala, Chinees, Perzisch, Nederlands, Tamazight, het zijn Mechelaars die hun favoriete gedicht hebben gekozen en opgenomen. Tipi’s Mechelen is immers ook typisch Mechelen. Het gedicht De Manenblussers, gebracht in loepzuiver Mechels, mocht dan ook niet ontbreken.
Vanwege de pandemie moeten we het geplande openingsfeest helaas uitstellen, maar de parkbezoekers hoeven niet langer te wachten om onze tipi te ontdekken.

Praktisch:
De installatie is vanaf maandag 21 december vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het park. Vertalingen van de gedichten zijn in de tipi beschikbaar. De geluidsopname duurt 25 minuten. Navigatieknoppen laten de bezoeker toe om gedichten te selecteren.

Historiek

Tipi’s Mechelen is een initiatief van de vzw Cultural Bridges in Belgium (CBiB), in samenwerking met het Provinciaal Domein Vrijbroekpark Mechelen. Het idee is gegroeid uit de Grond der Dingen, een burgerparticipatieproject van theater ARSENAAL/LAZARUS en stadsmuseum Hof van Busleyden. Voor het ontwerp van de tipi werd een beroep gedaan op de bekende beeldende kunstenaar Patrick Corillon. Duurzaamheid staat centraal. Het hout van de tipi is afkomstig van omgewaaide bomen uit het park, andere materialen werden zoveel mogelijk uit recyclage gepuurd. Meer details vindt u op de website www.tipismechelen.be, waar ook alle gedichten, origineel en vertaald, te lezen en te beluisteren vallen.
Tipi’s Mechelen is een permanente en levende installatie. De gedichten zullen geregeld door nieuwe gedichten in andere talen worden vervangen. Keuze zat, want in Mechelen worden meer dan honderd talen gesproken. Wordt dus vervolgd.

Wanneer:
Vanaf maandag 21 december, elke werkdag tussen 9 en 17 uur vrij te bezoeken.

Waar:
Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark,
Ridder Dessainlaan 65
2800 Mechelen

Meer info:
Onthaal Vrijbroekpark
015 45 13 80
vrijbroekpark@provincieantwerpen.be

Foto: Tipi’s Mechelen in Vrijbroekpark – Copyright: provincie Antwerpen