De stad lanceert vandaag een officiële oproep voor de tijdelijke invulling van het voormalige vredegerecht aan de Grotesteenweg 13 in Berchem. In afwachting van een definitieve herbestemming voor het gebouw wordt een voorlopige uitbater gezocht voor minimaal één jaar. Kandidaten kunnen een voorstel indienen tot 23 augustus.

Van hotel tot vredegerecht
Het pand aan de Grotesteenweg in Berchem kent een rijke geschiedenis. In 1898 werd het gebouw op vraag van jeneverstoker Jules Meeûs opgetrokken naar een ontwerp van architecten Jean Baptiste en Emile Vereecken. De structuur bestond uit twee volgens spiegelbeeld gekoppelde hotels met een inkomportaal langs de zijgevel. De latere eigenaar liet binnenin bijkomend muurschilderingen aanbrengen met taferelen uit de geschiedenis van Berchem.

Het linkerpand werd in 1926 gesloopt voor de bouw van een handelspand en een appartementsgebouw met bioscoop. Het overblijvende hotel werd in 1930 aangekocht door de gemeente Berchem, die er haar gemeentelijke administratie in onderbracht. Van 1950 tot 2016 was hier het vredegerecht van het achtste kanton van Antwerpen gevestigd. Sindsdien staat het pand leeg.

Tijdelijke invulling
Om het gebouw een waardige invulling te geven in afwachting van een definitieve herbestemming, zoekt de stad nu een tijdelijke uitbater. Voor de invulling zijn diverse functies mogelijk: bijvoorbeeld horeca, kantoorruimte, handel, recreatie … . Louter als woning mag het pand niet gebruikt worden.

Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlakte van 1090 m² ter beschikking en een breed uitgestrekte tuin van 1027 m² met terras. De termijn voor de invulling is minimaal één jaar, tegen een maandelijkse minimumvergoeding van 1.250 euro exclusief btw.

Kandidaten kunnen onder gesloten omslag een bod uitbrengen, en dit tot vrijdag 23 augustus om 14 uur. Meer
informatie over de oproep staat op www.agvespa.be.

Foto’s: AG VESPA