Voor hun vijftigste jubileumproductie haalt Theater Stap alles uit de kast! Tijdens één avond maak je kennis met het avontuurlijke kunstparcours van het gezelschap in al zijn facetten. Bij een jubileumproductie zoekt een gezelschap vaak een stuk uit dat hen typeert, een voorstelling die echt laat zien waar het gezelschap mee bezig is, waar het voor staat. Ook Theater Stap keek terug naar de voorbije 49 producties en naar het parcours dat de voorbije 35 jaar werd afgelegd.
Om dan te beseffen: er is juist niets typisch.

Repertoiretheater, experimentele dans, grote voorstelling met bekende gezelschappen, kleine stukjes voor beperkt publiek, kortfilm, televisie, eigen creaties, gastregisseurs. Het was er allemaal. Theater Stap zag wel enkele constanten: de authenticiteit van de spelers staat steeds voorop, passie en vakmanschap centraal.
Ook voor deze vijftigste producties gaat Theater Stap geen avontuur uit de weg; het gezelschap kraakt het cultuurcentrum en vult de avond met theater, dans, muziek, film en beeldende kunst.
Theater Stap creëert een plek waar je kan genieten van verschillende korte stukjes, altijd gemaakt en gebracht door mensen met een mentale beperking. Een plek die weggaat van het gegeven ‘kijken en bekeken worden’ en artiesten met een mentale beperking net zo dícht mogelijk bij het publiek brengt.

Aan de bar is er tijd voor een losse of een filosofische babbel, is er ruimte voor een Schotse dans in het Japans en prettig gestoorde flash mobs. Vanuit dit centrale meetingpoint stippel je, op je eigen tempo, een parcours uit. Sfeer en gezelligheid vormen de rode draad van deze feestelijke avond.
 
Het programma: een mix van theater, film, dans, beeldende kunst en alles daarbinnen en daarbuiten.
De invulling van het programma wordt door de programmator en Theater Stap in overleg samengesteld; niet alle onderstaande items komen dus aan bod.

‘Downside Up’ is een kortfilm van Peter Ghesquière met o.a. Nico Sturm en de acteurs van Theater Stap. De film won onder andere de HUMO-award en de publieksprijs op het Kortfilmfestival in Leuven en stond op de longlist voor de Oscars 2019.
In ‘Downside Up’ ontdekken we een wereld waarin iedereen het syndroom van Down heeft. Op een dag wordt een jongen geboren, Eric, die anders is.

‘De terugkeer van Sooi Dingemans’, een kortfilm van Marc Bryssinck met o.a. de acteurs van Theater Stap. ‘De terugkeer van Sooi Dingemans’ ging in februari in première in UGC Turnhout en is ondertussen geselecteerd voor het Athens International Filmfestival in Ohio.
François ‘Sooi’ Dingemans is een getalenteerde jongeman die zich in het handboogschieten tot keizer van de gilde kroont. Sooi, op dat moment ook een trotse vader van een zoon, is gevoelig voor de verleidingen die hem te beurt vallen. Geïnspireerd op de Odyssee volgt een zwerftocht door een leven dat gekenmerkt wordt door verlies en gemis. Een beklijvende kortfilm die een man portretteert van hero to zero, maar hem altijd in zijn waardigheid laat.

‘Peterrrr’, een danssolo door Peter Janssens (concept en regie: Koen De Preter)
Peter. Ongelooflijke Peter. Ik ken Peter van ‘To Belong’, mijn groepsvoorstelling met Theater Stap (2016). Elke repetitie kwam hij af met de charmante zin: ‘Ik heb een idee!’. Hij zit er vol van en is een krachtige improvisator die je altijd weet mee te sleuren in zijn trip van zijn. ‘Zijn’ in het moment. Een performer met de nodige dosis zelfrelativatie en humor. Zijn aanstekelijke energie geeft me altijd inspiratie. Vandaar deze solo voor hem, met hem, van hem.
Ik zie hem als een master of ceremony van een ongekend ritueel, zoekend naar verbondenheid. Een hedendaagse sjamanist, hippie goeroe anno 2023 of medicijnman van een nog onontdekte stam. Het publiek zit in een kring rond hem. Er zijn elementen van livemuziek, dans en gebaren, woorden, flarden tekst. Ergens klinkt een streepje operamuziek. Hij danst met zijn ogen toe. Hij reikt de hand.
(Koen De Preter)

‘Het Spektakel van de Helen en de Halven’, een spektakel van Bart Van Gyseghem en negen acteurs van Theater Stap

Er zijn de beenderen.
Die lachen, kraken en spreken.
Die zich ontwikkelen en ontwikkelen en dan plots stoppen met bewegen.
De kamer zingt verder uit volle borst.
De honden blaffen. De zwartwit vogel landt op de mat naast de deur.
De koffie wordt gitzwart en te heet gedronken.
Een man valt neer en wordt gestript van het vel.
Bloot tot op het bot.
Het is een spektakel, begot!
Een spektakel begot.
In ‘Het Spektakel van de Helen en de Halven’ wordt getracht alle halve personages heel te maken. Dat doen ze door wat klein is, op te blazen en te vergroten. Ze sleuren met versplinsterde kisten, drinken uit gebroken koffietassen, plukken verwelkte bloemen en zingen over al het gemis. Dat doen ze allemaal. Niets mis mee. En ze doen dat allemaal met de glimlach.

‘A Strange Play’, een korte voorstelling in regie van Hans Mortelmans en een coproductie van Tibaldus, Theater Stap en het No Limits Festival in Berlijn. De voorstelling ging in première op het No Limits Festival in Berlijn in 2015.
In ‘A Strange Play speelt’ Luc Loots op zijn eigen fenomenale manier met ruimte, ritme en tijd. Met een zich herhalend ritueel van opkomen, korte acties met of zonder object en het verlaten van de scène, creëren Luc en Hans Mortelmans een absurde en grappige voorstelling over een acteur die in slaap valt op het toneel.

‘Theater Stap Strijkkwartet brengt Street Hassle van Lou Reed’
Het strijkkwartet is een combinatie van performance-art en beeldende kunst. Beeldend kunstenaar Eric Verboven werkt al verscheidene jaren aan projecten voor de Verbeke Foundation. Met en voor de acteurs van Theater Stap maakte hij de performance ‘Theater Stap Strijkkwartet brengt Street Hassle van Lou Reed’.
Het werk was te zien tijdens de zomertentoonstelling 2018 in de Verbeke Foundation naast werk van o.a. Wim Delvoye, Jan Fabre en Koen Vanmechelen.

WWW.THEATERSTAP.BE

Foto: Bart Van Gyseghem / www.thassos.be