De bruisende hedendaagse kunstscène uit Rusland houdt halt in Brussel. Van Russische kunstenaars met internationale weerklank tot beloftevol talent uit de weidse Russische regio’s, deze zomer ontdek je hen in het Paleis voor Schone Kunsten.
Rusland is het grootste land ter wereld: het strekt zich uit van Kaliningrad aan de Baltische Zee in het westen, helemaal tot Vladivostok aan de Stille Oceaan in het oosten. Wie deze landmassa doorkruist, passeert maar liefst elf tijdzones. De tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten is een uitnodiging om de fictieve 12etijdzone van Rusland te ontdekken, die van de hedendaagse kunst.
In de zomer van 2018 namen de curatoren Inke Arns en Dieter Roelstraete deel aan een groots opgezettekunstexpeditie met Russische en internationale kunstactoren (kunstenaars, curatoren, directeurs van culturele instellingen…) langs de Trans-Siberische spoorweg. In plaats van de grote steden Moskou of Sint-Petersburg aan te doen, hielden ze halt in 12 minder bekende steden, zoals Perm, Ulan-Ude, Tyumen en Irkoetsk. Tijdens hun reis maakten ze bij elke halte kennis met de lokale kunstsector, om de hedendaagse kunst te ontdekken die er bloeit ver van de traditionele machtscentra van de Russische cultuur.
Het bleek al snel een onmogelijke taak om de rijke en gevarieerde kunstscène van zo’n uitgestrekt en divers land in een representatieve tentoonstelling samen te vatten. Om een beeld te geven van het brede scala aan artistieke praktijken, selecteerden de curatoren een kunstenaar of kunstcollectief uit elke stad. The 12th Time Zone is opgevat als een scènereportage die een blik biedt op de veelzijdige kunstproductie in het uitgestrekte Russische landschap.
De bezoeker ontdekt Russische kunstenaars die actief zijn op de internationale kunstscène, zoals Provmyza, Where Dogs Run, Damir Muratov, Natasha Yudina of Elena Anosova, naast nieuw talent dat nu voor de eerste keer in Europa tentoonstelt. Vijf kunstenaars maken speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk.
KUNSTENAARS IN GEOGRAFISCHE VOLGORDE, VAN WEST NAAR OOST:

Provmyza (Nizhny Novgorod)
Elena Slobtseva (Perm)
Where Dogs Run (Yekaterinburg)
Anton Vinogradov (Tyumen)
Damir Muratov (Omsk)
Konstantin Skotnikov (Novosibirsk)
Natasha Yudina (Tomsk)
Alexey Martins (Krasnoyarsk)
Elena Anosova (Irkutsk)
Zorikto Dorzhiev (Ulan-Ude)
Svetlana Tikanova (Khabarovsk)
Inna Dodiomova (Vladivostok)

Met een speciale deelname van Aleksandra Artamanova(Kaliningrad) – De Kaliningrad-regio is van het grootste deel van Rusland gescheiden, en is met zijn ligging aan de kust het uiterste westelijke punt van Rusland.

MADE POSSIBLE BY

Inke Arns (directeur van HMKV (Hartware MedienKunstVerein), Dortmund)
Dieter Roelstraete (curator van de Neubauer Collegium for Culture and Society aan de Universiteit van Chicago)
Antonio Geusa (NCCA): Curatorial advisor
Coproductie: BOZAR, NCCA-ROSIZO
Partners: Ministry of Culture of the Russian Federation, Vladimir Potanin Foundation, Sibur

NEMOSKVA

De kunstexpeditie was een initiatief van het platform voor de ontwikkeling van de hedendaagse cultuur in de Russische regio’s, NEMOSKVA. NEMOSKVA (“Meer dan Moskou”) startte in 2017 als strategisch project voor de ontwikkeling van de van de hedendaagse cultuur in de Russische regio’s voor de periode van 2018 tot 2022. Het platform is opgericht met als doel het leggen van horizontale verbanden, het promoten van regionale kunstenaars en curatoren, het in kaart brengen van de huidige situatie in de regio’s door middel van een professionele dialoog en het creëren van nieuwe mogelijkheden voor internationale partnerschappen. De opdrachtgever en auteur van het NEMOSKVA-projectidee is kunsthistoricus en curator Alisa Prudnikova. Ze is commissaris en artistiek directeur van de Ural Industrial Biënnial en directeur voor regionale ontwikkeling van ROSIZO-NCCA (Nationaal Centrum voor Hedendaagse Kunst).
In de periode augustus-september 2018 werd het ‘International Mobile Symposium’ georganiseerd: een reis over de Trans-Siberische spoorweg met meer dan 50 buitenlandse en meer dan 70 Russische culturele actoren: curatoren, directeurs van culturele instellingen, kunsttheoretici…, waaruit The 12th Time Zone voortvloeit. In 2019 komt er naast de presentatie van de tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten ook een evenement op de Biënnale van Venetië. In 2020 reist The 12th Time Zone naar Moskou en de regio’s.
www.nemoskva.art

The 12th Time Zone
A Contemporary Art Report from Russia
28.06 – 08.09.2019
BOZAR Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Open: van dinsdag tot zondag, 10u > 18u (donderdag: 10u > 21u)
Gesloten: maandag

Info & tickets
+32 (0)2 507 82 00 – info@bozar.be – www.bozar.be

Tickets: Vrije toegang

Foto’s van boven naar onder(www.bozar.be):
© Lada Pevunova
© PROVMYZA, Eternity, 2011, single channel video, courtesy of the artist
© Anton Vinogradov, A Place Where I Skipped School, 2019, photography installation, courtesy of the artist
© Natasha Yudina, Siberian Nightmares, courtesy of the artist