Op deze tentoonstelling biedt Jean Boghossian een kort overzicht van zijn recentste esthetische onderzoek. Dat is hoofdzakelijk op vier dragers gericht: papier, doek, hout en het kunstenaarsboek. Boghossian stelt deze materialen sinds vele jaren bloot aan de vlammen. Hij werkt ook met rook, die hij soms met pigmenten vermengt.
Sensitieve sporen
Hoewel het vuur schade aanricht, zorgt het ook voor vreemde kleureffecten. De kunstenaar hanteert de vlam als een penseel. Dat leidt tot toevallige effecten, die niettemin geleid worden door de hand van de kunstenaar. Via deze bijzondere techniek slaagt hij erin de ruimte allengs op een persoonlijke manier te benaderen en te verkennen. Ook al is Boghossians artistieke gebaar soms erg discreet, toch blijft het een bepalende rol spelen bij de totstandkoming van zijn scheppingen. We zien dat onder meer bij de tentoongestelde papieren werken, die door verticale lijnen worden doorkruist.
Die werken op papier vormen het terrein bij uitstek voor zijn onderzoek en zijn experimenten met gevoelige sporen. Zo bestaat het hier aanwezige boek Brown Beige Black and Grey uit papier in verschillende kleuren, waarop de kunstenaar zijn technische meesterschap en poëtische inspiratie de vrije loop heeft kunnen geven. Het symboliseert alle mogelijke variaties die door het vuur kunnen worden opgewekt.
Op de doeken daarentegen is de destructieve kracht van dat vuur prominenter aanwezig. De kunstenaar gaat er tot het uiterste om zijn inwendige strijd zichtbaar te maken voor de toeschouwer. De verticale, met vuur bewerkte houten beeldhouwwerken ten slotte suggereren niet alleen een onderzoek naar de band met de natuur, maar brengen ook de menselijke band tot uiting tussen het werk en de kunstenaar, die zijn eigen sensibiliteit probeert te verkennen.
16.02.2017 > 14.05.2017
Tentoonstellingscurator:Bruno Corà (Fondation Burri)
Meet the artist: 23.03.2017 – 19.00 u
Gratis vernissage voor het publiek: woensdag 15.02.2017 – 18:30 > 21:00

Museum van Elsene
Jean Van Volsemstraat 71
B – 1050 Brussel
E-mail : museum@elsene.be
www.museumvanelsene.be