Een tentoonstelling over dieren in het oeuvre van oude meesters en hedendaagse kunstenaars in Kasteel d’Ursel in Hingene.
De kunstgeschiedenis begint met dieren: meer dan 30.000 jaar geleden werden ze al door mensen vastgelegd in muurschilderingen. In de eeuwen daarna hebben afbeeldingen van dieren vooral een symbolische functie. Vanaf de middeleeuwen figureren dieren op allerlei schilderijen, maar vanaf de 17de eeuw krijgen ze ook de hoofdrol.
Grote namen uit de dierenkunst
Voor de tentoonstelling The Beauty of the Beast selecteert het KMSKA werk van kunstenaars uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Op hun schilderijen vinden we de dieren die eeuwenlang thuis waren in en rond een kasteel: gezelschapsdieren, zoals katten en honden, maar ook neerhofdieren, zoals kippen, konijnen, koeien, paarden, schapen, geiten, varkens en ezels. Alle grote namen uit de dierenkunst zijn van de partij: van Roelant Saveryen Frans Snijders over Jacob Jordaens en Paul de Vos tot Charles Verlat en Henriëtte Ronner-Knip.
The Beauty of the Beast combineert en confronteert deze oude meesters met tientallen hedendaagse kunstenaars zoals Karin Borghouts, Johan Creten, Wim Delvoye, Jan Fabre, Gideon Kiefer,Stephan Vanfleteren en Koen Vanmechelen.
Meer info
www.kasteeldursel.be