De tentoonstelling Maria blijft ruim 6 maanden open om heel Maria-minnend Nederland de kans te geven haar te ontmoeten. Want ongeacht cultuur of religie, Maria is van alle tijden en van iedereen. Mooie en verrassende verbeeldingen van Maria in de kunst vertellen haar meer dan wonderlijke levensverhaal. Het wordt een inspirerende Mariareis door twee millennia, vol nieuwe kennis en inzichten over de meest invloedrijke en meest afgebeelde vrouw ter wereld.

De veelzijdigheid van Maria
De tentoonstelling Maria brengt veel fascinerende Maria’s samen uit nationale en internationale collecties, waarbij gekozen is voor spannende combinaties. Er komen schitterende Maria’s uit o.a. de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Museum Boijmans van Beuningen, het Van Gogh Museum en het Mauritshuis. Ontdek hoe veelzijdig deze wereldvrouw is en hoe haar beeld is voortgekomen uit voorchristelijke oermoeders en godinnen. Maria is het onderwerp van ikonen en schilderijen, manuscripten, sculpturen, tatoeages en video-installaties. Het zijn niet de minsten die zich door Maria lieten inspireren: o.a. Rubens, Rembrandt, Pieter de Grebber, Jan Toorop, Jan Fabre en Maria Roosen zijn vertegenwoordigd.

Maria: mondiaal symbool
Maria’s wonderlijke levensverhaal loopt als een rode draad door de tentoonstelling die de gehele bovenverdieping van het museum beslaat. Vanaf de conceptie tot aan haar tenhemelopneming is Maria in uitingen van kunst te volgen. Ook thema’s als devotie en bedevaart passeren de revue. Ontroerende persoonlijke verhalen brengen de menselijkheid van Maria in beeld. De tentoonstelling laat zien hoe zeer Maria een mondiaal symbool is voor liefde, vrouw-zijn, gezin, angst, verdriet, troost en bescherming.

Maria in het Catharijneconvent
Als rijksmuseum voor christelijke kunst is Museum Catharijneconvent bij uitstek de plek om Maria in de schijnwerpers te zetten. Het toonaangevende bureau Kosmann.deJong verzorgt de vormgeving en presentatie van Maria. Het fraaie kloostergebouw wordt voor de gelegenheid compleet opnieuw ingericht met een ontwerp dat inspeelt op beleving en gevoel. Zo geven kunst, muziek en gebruiksvoorwerpen samen een verrassend beeld van Maria die alle eeuwen heeft doorstaan en nog volop leeft. Bij de tentoonstelling komt een uitgebreid randprogramma, met als hoogtepunt de Maria-maand mei vol extra activiteiten. En voor wie meer over Maria wil lezen, verschijnt het boek Geen dag zonder Maria, met weetjes, cartoons, recepten en gedichten.

Elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag t/m 20 augustus 201710.00 – 17.00 uur
Elke zaterdag en zondag t/m 20 augustus 2017
Contact
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht
www.bezoek-utrecht.nl