28 jaar na zijn eerste tentoonstelling in Huis Hellemans presenteert Marcel Praet olieverven, aquarellen en opgehoogde etsen in dezelfde ruimte.
De werken zijn extreem herkenbaar, op het eerste gezicht bijna fotorealistisch. De craquelé van de verf van een bijna uit de hengels gelichte staldeur, de verschraling van het hout, het oprukkende mos – kortom het verval – worden secuur vastgelegd met bijzondere aandacht voor de verschillende natuurlijke structuren.

De werken zijn zelden panoramisch. In de zeezichten bijvoorbeeld worden de details van een uitgeleefd strandhoofd of de verweerde steunbalken van een pier weergegeven. De mens blijft hier opvallend afwezig. In de berglandschappen worden dikwijls de corrosie van de oevers en de geërodeerde rotsen door het kolkende water geaccentueerd.
De aquarellen, meestal op allerlei handgeschept papier, worden soms op zeer grote formaten geschilderd. De meeste werken worden daarna op doek gemaroufleerd en nadien gevernist, waardoor ze uv-bestendig zijn. En aangezien er geen glas gebruikt wordt, kan er ook geen weerkaatsing zijn.

Marcel Praet had in de loop der jaren veel tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
Zo exposeerde hij bv. drie keer in De Zwarte Panter, in het Elzenveld en drie keer in Het Vijfde Huis in Antwerpen.
Er waren ook verschillende groepstentoonstellingen, zoals met De Zwarte Panter in Parijs, Amsterdam en Antwerpen.

Praktisch
Het gemeentelijk kunstcentrum Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14, 2650 Edegem.
Het is gratis toegankelijk op woensdag en vrijdag van 14 tot 17 uur,
en tijdens de weekends van 10 tot 12.30 en van 14 tot 17 uur.
Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.

Meer informatie? Neem contact met Kristel Kussé op de cultuurdienst in het gemeentehuis, Gemeenteplein 1 te 2650 Edegem, 03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be.

21 september tot 13 oktober 2019