Met zijn oppervlakte van slechts 316 km² wordt het aangezicht van Malta sterk bepaald door de alomtegenwoordige Middellandse Zee. Malta. Land of Sea gaat dieper in op deze constante dialoog tussen land en zee. Aan de hand van meer dan 60 kunstwerken en objecten – van prehistorische beeldjes van 4000 v.C. tot hedendaagse kunst – schetst de tentoonstelling op een dynamische manier degeschiedenis van het eiland en de culturele diversiteit die aan de basis ligt van de Maltese identiteit.
Malta. Land of Sea is opgebouwd uit 9 thematische clusters, die doelbewust niet chronologisch opgevat zijn. In de clusters krijgen afzonderlijke objecten nieuwe betekenissen en gaan ze over de clusters heen verbindingen aan met andere voorwerpen. Curator Sandro Debono stelt hiertoe een eigenzinnige en diverse selectie samen. Zo wordt een kompas, gebruikt door vluchtelingen om de Middellandse Zee over te steken, gepresenteerd nabij historische navigatiekaarten en – instrumenten. Architecturale structuren uit de prehistorie worden in verband gebracht met nieuwe projecten die ook in de typische leemkleurige Maltese steen zijn opgetrokken, zoals het controversiële ontwerp van Renzo Piano voor het parlementsgebouw van Valletta. Het publiek ontdekt verder schilderijen als het Portret van Antonio Marelli, ridder van Malta van Caravaggio(foto), De jonge Sint-Jan de Doper met de tabbaard van de orde van Sint-Janvan Mattia Preti of Grand Harbour in Malta van Joseph Mallord William Turner. De tentoonstelling verzamelt ook diverse objecten zoals prehistorische vruchtbaarheidsbeeldjes, juwelen, een typische Maltese klok ‘Tal-Lira’, historische wapens of heilige relieken zoals een gefossiliseerde haaientand (ook bekend als de ‘Lingua di San Paolo’, naar het verhaal van apostel Paulus die het christendom geïntroduceerd zou hebben op Malta).

Twee hedendaagse kunstenaars creëren speciaal voor de expo nieuw werk, dat de bezoekers stimuleert om de historische werken met een andere blik te bekijken. Pierre Portelli presenteert enkele interactievegeluidsinstallaties, terwijl Austin Camilleri de Maltese taal centraal plaatst in zijn sculpturen en tekstwerken. Het Maltees is uniek in de wereld en een mooi voorbeeld van de culturele kruisbestuivingen op Malta: het is de enige Semitische taal die in het Latijnse alfabet wordt geschreven.

Van 17.02 tot 28.05.2017
BOZAR Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
Open: van dinsdag tot zondag, 10u > 18u (donderdag: 10u > 21u)
Gesloten: maandag
Info & tickets
+32 (0)2 507 82 00 – info@bozar.be – www.bozar.be