Vanaf 13 februari 2021 dompelen het Koninklijk Museum van Mariemont en het Waalse Erfgoedagentschap je onder in de vroege middeleeuwen en in de fascinerende wereld van de Merovingers (450-750 n.Chr.). De tentoonstelling De Wereld van Clovis. Merovingische reiswegen brengt een bloemlezing van archeologische voorwerpen uit België en Europa samen, en nodigt u uit om deze unieke periode in onze geschiedenis te herontdekken. De samensmelting van het Romeinse erfgoed en de Germaanse invloeden doen op verschillende vlakken innovaties ontstaan; het Merovingische koninkrijk is lichtend, dynamisch en staat open voor de wereld eromheen.

De tentoonstelling biedt een nieuwe synthese van deze periode in de geschiedenis die wordt gekenmerkt door handel, culturele invloeden, religieuze praktijken en bevolkingsgroepen in beweging.

Granaten uit India en Sri Lanka, barnsteen uit de Baltische Zee, een indrukwekkend arsenaal aan wapens, sieraden en juwelen in kostbare legeringen en ga zo maar verder. Wat als deze getuigenissen uit al die verre landen hier te vinden zijn, precies onder onze voeten?

De Merovingers, een Noordwest-Europees volk uit de vroege middeleeuwen, zijn goed bekend door hun wijdverspreide necropolen. De tentoonstelling nodigt je uit de Merovingers te ontmoeten in de beslotenheid van hun huis, door de technische gebaren en bekwaamheid van hun ambachtslieden te ontdekken of door het dagelijkse leven van een non in haar klooster te onderzoeken.

Gevangen tussen de val van het Romeinse rijk en de kroning van Karel de Grote, was het Merovingische tijdperk meer dan een overgangsperiode; het getuigt van een wereld in beweging, waarin ook brandend actuele kwesties rijzen: migratie en culturele integratie, consumptie en uitwisselingen op wereldschaal, relaties met het milieu, enz.

Tentoonstelling van 13 februari tot 13 juni 2021.

Koninklijk Museum van Mariemont – Établissement scientifique de la Fédération Wallonie-Bruxelles
Chaussée de Mariemont, 100 – B7140 Morlanwelz

Foto’s: www.musee-mariemont.be / www.carascom.com