Het werk van Walter Jouret is zoals alle goede kunst: het stelt meer vragen dan dat het antwoorden geeft. Over inspiratie en creatie, over tijd en ruimte, over woord en stilte, over aanwezigheid en vervreemding…
Voor Walter ligt de grootste voldoening in de oprechte emotie die een schilderij kan oproepen bij een toeschouwer.

Een inkijk in het ontstaan van een schilderij…
De herfst is bij uitstek een braakliggend terrein met een periode van intense creativiteit in het vooruitzicht. Herinneringen worden terug opgeslagen. Combinaties van kleuren en verhoudingen geregistreerd. Formaten bepaald en doeken besteld.

De periode waarin Walter de meeste schilderijen maakt, ligt bijna altijd in het voorjaar. Als de tuin en de rest van de natuur nog nasluimeren van de winter. Het wordt een periode van quarantaine, waarin geen enkele verstoring van buitenaf nog doordringt.

En dan is er het witte canvas. Kleuren en verftubes worden gesorteerd; penselen en borstels gekeurd.
Kleurencombinaties en indelingen ontstaan meestal tijdens nachtelijke waakmomenten. Ze lijken dan op te wellen uit de voorraad van indrukken die in de herfst ontstond.

Vanaf het aanbrengen van de eerste kleurlaag of verdeling gaat een doek meestal een eigen leven leiden. Hand en penseel worden gewillige werktuigen. Het is slechts nadat Walter meerdere weken met een voltooid doek is geconfronteerd – en waarin hij vaak correcties aanbracht – dat hij het volledig kan loslaten en een vernislaag alles afsluit.

De grootste voldoening ligt daarna in de oprechte emotie die een schilderij kan oproepen bij een toeschouwer.

26 september tot 18 oktober 2020.

Het gemeentelijk kunstcentrum Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14, 2650 Edegem.
Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken:
tijdens de weekends van 10 tot 17 uur;
op woensdag en vrijdag van 14 tot 17 uur.
Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.

Kom je naar Huis Hellemans? Dan is een mondmasker dragen verplicht.

Meer informatie? Neem contact met Kristel Kussé op de cultuurdienst in het gemeentehuis, Gemeenteplein 1 te 2650 Edegem, 03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be.

Foto: www.walterjouret.com