Op vrijdag 18 oktober 2019 zwieren de deuren van de nieuwe expo ‘Cool Japan’ open. Die neemt je mee in de wereldwijde fascinatie voor de Japanse beeldcultuur. Met unieke historische stukken laat het MAS zien hoe Japanse iconen zoals Mario Bros, Hello Kitty, samoerai en griezelige monsters in een lange traditie staan en hoe oude en nieuwe Japanse kunst de wereld blijven inspireren.

Zelda, Sailor Moon, Hello Kitty en Mario Bros: allemaal wereldberoemde iconen uit de Japanse beeldcultuur die je misschien al kent. Maar wist je ook dat de hedendaagse Japanse beeldcultuur een heel rijke voorgeschiedenis heeft? Zo is de stijl van de hedendaagse Japanse tekenaars of ‘mangaka’ beïnvloed door de historische prentkunst en de technieken van oude meesters. Het MAS toont deze lange traditie van waaruit de hedendaagse Japanse popcultuur is gegroeid met unieke historische stukken uit eigen collectie en bruiklenen.

In ‘Cool Japan’ kan je ook oude en hedendaagse Japanse kunst bewonderen, ontdekken hoe mode-ontwerpers zich door Japan lieten inspireren, en de kleurrijke ‘Kawaii’ of cute fashion uit Tokyo leren kennen of de knappe tattoo’s van de oude strijders bekijken. En je kan meer doen dan kijken alleen, want je kan ook zelf dingen doen zoals een babbeltje slaan met robot Pepper of urenlang mangastrips lezen in onze bibliotheek.

Cool Japan
Van 18 oktober 2019 tot en met 19 april 2020
Dit is een tentoonstelling van het Nationaal Museum van Wereldculturen in Nederland.

Foto: MAS : Uki-Uki (2012)
Hiroyuki Matsuura 
Acrylic and gold foil on canvas
390 x 130 cm 
Banner image courtesy of Tokyo Gallery + BTAP