Walter Celis, beelden in brons en steen
Chris Fontijn, olieverfschilderijen en tekeningen
6 tot 28 april

Walter Celis, beeldhouwer met zijn atelier in het hartje van de oude binnenstad van Antwerpen. In welk vakje kan je hem zetten? Kortweg: géén !
Als tekenaar treedt hij in de voetsporen van zijn vader en ontdekt de liefde voor de steen. Hoofdzakelijk werkend met marmer gaat hij op zoek naar de figuur die verscholen zit in het ruwe blok, die hij vindt in de mijn of op het terrein van zijn “Rotsenwinkel”, waar hij eindeloos zijn tijd kan doorbrengen, zoekend naar de voor hem “perfecte” steen.
Het lijkt erop dat hij zijn modellen uit elkaar haalt zoals Lego en de blokjes terug in elkaar zet. Zonder zich aan de handleiding te houden, puur op het gevoel, taille directe zijn de figuren niet meer realistisch. Toch krijg je de drang om ze aan te raken, te aaien, misschien een beetje bang om ze pijn te doen. Als Walter noodgedwongen moet revalideren van een verwonding aan zijn hand komt de ontdekking van Cire Perdue. Speelse vormen komen tevoorschijn bij de bronsgieter en zo komen zijn modellen terug tot leven. Vakjes? Laat het dus maar zo! Alle schuifjes die je in zijn kast opentrekt, hebben geen bodem. Je kan er niets in sorteren. De samenwerking met Chris Fontijn is geen toeval. Sap van dezelfde stamboom loopt door hun aders, soms aanvullend, soms met een hemelsbreed contrast. Niets is wat het lijkt, creëer je eigen verhaal als toeschouwer. Laat je onderdompelen en zweef op de golven van passie, genot, angst en liefde.

Chris Fontijn is al meer dan vijftig jaar actief in de kunst en vindt het een eer om zijn werk nu te tonen in Huis Hellemans.
Zijn schilderijen en tekeningen vergen enorm veel tijd en observatie. Zijn werk is tegendraads en van een directe brutale verbeelding die vaak niets verhullend is en schokkend op de toeschouwer overkomt. Confronterend en wreed realistisch, maar ook verfijnd en geraffineerd met een zekere humor in alle kleine details. Geënt op de techniek van de oude meesters probeert hij een beeld te geven van zijn visie op onze krankzinnige moderne maatschappij, waar niets nog mag maar alles moet, waar een keizer zonder kleren regeert. Vergeet alle “-ismes”, zijn werk hoeft geen etiket. Het is in elk geval figuratief dus vertelt het een verhaal. Misschien een verhaal dat jij kan ontdekken en dat jou kan bekoren, verborgen achter alle lagen verf en streepjes inkt. Niet makkelijk, inspannend zelfs, maar verrijkend en een avontuur.

www.waltercelis.be
www.chrisfontijn.be

U bent van harte welkom op de vernissage op vrijdag 5 april 2019 om 20 uur
Inleiding: Roger Van Poyer

Het gemeentelijk kunstcentrum Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14, 2650 Edegem.
Het is gratis toegankelijk op woensdag en vrijdag van 14 tot 17 uur,
en tijdens de weekends van 10 tot 12.30 en van 14 tot 17 uur.
Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.

Meer informatie? Neem contact met Kristel Kussé op de cultuurdienst in het gemeentehuis, Gemeenteplein 1 te 2650 Edegem, 03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be.

Foto’s: Huis Hellemans