1. Voorstelling van de tentoonstelling
In het kader van de Grote Start van de Ronde van Frankrijk 2019 in Brussel en de doortocht van de Ronde in Wallonië op 6/07, organiseert de ‘Espace Wallonie’ in Brussel van 28 maart tot 14 juli 2019, de officiële tentoonstelling van ASO, de organisator van de Ronde van Frankrijk: ‘100 jaar Gele Trui’. De Grote Start in de hoofdstad van Europa is ook een gelegenheid om de 50e verjaardag te herdenken van de eerste Gele Trui die gedragen werd door Eddy Merckx in de Ronde (in 1969) en dat was precies in Sint-Pieters-Woluwe!
Voor deze 106e editie van de Ronde van Frankrijk, brengt de tentoonstelling hulde aan de 15.059 wielrenners die sinds het begin hebben deelgenomen een de Ronde en aan de 3.228 ‘Reuzen’. 54 Belgische wielrenners hebben fier de Gele Trui gedragen. De meest beroemde was uiteraard Eddy Merckx, de onbetwiste koning van de fiets die tijdens zijn carrière liefst 111 keer de Gele Trui droeg. Een record!
Liefhebbers van de Ronde, van 7 tot 77 jaar, zijn van harte welkom, net zoals het Belgische publiek dat een opmerkelijke expositie wil bezoeken op een uitzonderlijke plaats in Brussel, zich de grote momenten wil herinneren van onze Belgische renners en Wallonië wenst te ontdekken als kwaliteitsvolle fietsbestemming.
2. 100 jaar Gele Trui
De Ronde van Frankrijk dankt veel aan Henri Desgrange, directeur van de sportkrant ‘L’Auto’, geestelijke vader van de wedstrijd in 1903. Henri Desgrange introduceert in 1919, tijdens de 11e editie van de Ronde, een idee bedacht door Alphonse Baugé, ex-wielrenner en sportdirecteur van het Consortium ‘La Sportive ‘. Voor deze naoorlogse Ronde dragen alle renners een grijsblauwe trui en het publiek heeft moeite om de leaders te onderscheiden. Alphonse Baugé komt dan op de proppen met het idee van een karakteristieke trui en hij kiest bewust voor de kleur geel. Die verscheen in het verleden al op zijn kampioenstrui maar geel was ook de kleur van het papier waarop de sportkant ‘L’Auto’ werd gedrukt, de stichter van de Ronde van Frankrijk.
De bestelling van gele truien werd geplaatst toen de wedstrijd al halfweg was. En de eerste Gele Trui werd uitgereikt op 19 juli 1919 aan Eugène Christophe, leider van het algemeen klassement. Het idee van de Gele Trui werd onmiddellijk aanvaard en gesteund door zowel de renners als het publiek en het werd een echte attractie tijdens de wedstrijd. Sindsdien is de 1e in het algemeen klassement gemakkelijk herkenbaar tussen de wielrenners.
In 2019 is het dus 100 jaar dat het lichtend geel voor de wielrenners werd ingevoerd. De verbeelding van de jongsten, de droom van de liefhebbers, de mythe van de renners, de allegorie van het succes…
Sinds de introductie hebben 57 Belgische renners in totaal 403 keer de Gele Trui gedragen! Wie hem heeft aangetrokken, spreekt met overgave, respect en emotie over deze trofee die Eddy Merckx, de onbetwiste koning van de fiets, 111 keer heeft gedragen tijdens zijn carrière, een record dat tot vandaag niet geëvenaard werd.
3. De vijfvoudige winnaars
Ze zijn slechts met vier, de kampioenen die vijf keer de Ronde van Frankrijk hebben gewonnen tijdens de 105 edities van de wedstrijd. In chronologische volgorde zijn dat Jacques Anquetil (FRA), Eddy Merckx (BEL), Bernard Hinault (FRA) en Miguel Indurain (SP).
Jacques Anquetil is de eerste in de rij en mag zich eindwinnaar noemen in 1957, 1961, 1962, 1963 en 1964.
Eddy Merckx, eindwinnaar in 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974, zou dit record in 1975 geklopt hebben zonder zijn nederlaag tijdens de rit naar Pra-Loup waarbij hij verslagen werd door Bernard Thévenet.
Bernard Hinault, winnaar in 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985, kon nog hopen op een overwinning in 1986, maar hij had zich geëngageerd om de overwinning van zijn Amerikaanse ploegmaat Greg LeMond te steunen
En ten slotte, in 1996, bracht de 11e finale plaats van de Spanjaard Miguel Indurain hem op 5 overwinningen in de Ronde na zijn successen in 1991, 1992, 1993, 1994 en 1995. Indurain is de enige van de 5 wielrenners die 5 opeenvolgende Rondes won.
De 7 overwinningen van de Amerikaan Lance Armstrong werden vanwege dopinggebruik vanzelfsprekend geschrapt uit het palmares van de Ronde van Frankrijk.

4. Een unieke digitale applicatie
Deze tentoonstelling, opgezet met Fabrice Bourgoin, directeur van de onderneming AtoutGraphisme die nauw samenwerkte met ASO, stelt een interactieve tafel met tastscherm ter beschikking van het publiek om alles te vernemen over de Gele trui.
Deze interactieve tafel met tastscherm bevat volgende onderwerpen:
– De Gele Trui per land (wereldkaart)
– De 271 dragers van de Gele Trui (waarvan 5 uitgesloten)
– De winnaars van de Ronde
– De verzamelaars van Gele Truien
– De citaten
– De anekdotes
– De video’s
– En een kleine quiz om uw kennis van de Gele Trui te testen.
Een ludieke applicatie, het grootste statistisch gegevensbestand over de Gele trui, geïnaugureerd in het ‘Musée du Sport’ in Nice bij aankomst van de wedstrijd Parijs-Nice op 18 maart 2019, zal u alle geheimen onthullen om een echte kenner te worden van de Ronde en zijn mythische Gele Trui.
5. Collectiestukken
Langs het parcours ontdekt men collectiestukken, een fietssimulator en een projectie van reportages over de Ronde van Frankrijk die de bezoekers zullen onderdompelen in de sfeer van de Grote Ronde.
Men kan er onder meer bewonderen:
– Een fiets van Eddy Merckx Jaar 1972
– De affiche Eddy Merckx in de Ronde van Frankrijk 1969 – formaat: 27 X 33 cm
– Het routeboek van Eddy Merckx
– Het inauguratielint van de laatste passage in Luik in 2011
– De trofee die overhandigd werd aan Romain Maes door de stad Nice
– De Gele Trui van Bernard Hinault
– De Gele Trui van de 100e Ronde, gesigneerd door 22 grote winnaars van de Ronde van
Frankrijk.
6. Heerlijk fietsen in Wallonië
Ongeacht of u een gezinstocht van enkele kilometers wenst of een route die gespreid is over verschillende dagen, Wallonië komt aan ieders wensen tegemoet. Internationale of gewestelijke langeafstandsroutes, oude spoorlijnen of jaagpaden die een tweede leven kregen als RAVeL, fietsnetwerken met knooppunten, themacircuits… het is er allemaal. Het Waalse fietsnetwerk biedt een gevarieerd aanbod van fietstochten, door het platteland en door bossen, langs rivieren en kanalen, langs kapellen en kastelen, maar ook langs charmante steden en de mooiste dorpen…
walloniebelgietoerisme.be
De RAVeL, het autonoom netwerk van trage wegen
De RAVeL omvat meer dan 1400 km oude spoorlijnen en jaagpaden die aangelegd zijn als pad voor fietsers, wandelaars, ruiters, skaters en personen met beperkte mobiliteit. Dit netwerk waarop geen autoverkeer mogelijk is, garandeert een veilig, comfortabel en weinig steil parcours om Wallonië te ontdekken, zijn grote steden, zijn platteland en zijn ongerepte natuurgebieden.
Er zijn gratis kaarten beschikbaar van de verschillende secties van de RAVeL, uitgegeven door elk van de Waalse provincies.
De knooppuntennetwerken
Fietsnetwerken die voorzien zijn van knooppunten zijn al zeer verspreid in Nederland en Vlaanderen en worden nu ook in Wallonië ontwikkeld. Zij laten de fietser toe zijn tocht vrij en ‘op maat’ samen te stellen, naar eigen wens en mogelijkheden, dankzij een eenvoudig systeem van nummers en wegwijzers die geplaatst zijn op elk kruispunt van routes. Zo is het perfect mogelijk om de route van de tocht onderweg te wijzigen ! Het voordeel van dit systeem is dat u in alle vrijheid kunt fietsen volgens een vooraf
gedefinieerde route, maar dat u deze tijdens de rit naar wens kunt aanpassen.
https://www.fietsnet.be
Sportief fietsen
Voor sportieve mensen die houden van opwindende ervaringen en doorgewinterde mountainbikers biedt Wallonië een ideale gelegenheid om zich uit te leven en ontspanning te combineren met fysieke activiteiten. Wallonië is het koninkrijk van de mountainbike en biedt tal van bewegwijzerde circuits met diverse hoogteverschillen, langs steile wegen en paden, door bossen en velden, of op plaatsen die speciaal zijn ingericht voor deze discipline zoals de bikeparks en de velodrooms.
Het label ‘Fiets welkom’
Enkele dagen in Wallonië verblijven en een etablissement met label ‘Fiets Welkom’ kiezen, betekent de garantie van een kwaliteitsvol onthaal voor alle types van fietstoeristen. Gîtes, gastenkamers/B&B, jeugdherbergen, campings, toeristische attracties, musea, producenten, ambachtslui, toeristische organisaties en restaurants stellen een beveiligd lokaal ter beschikking voor de fietsen, werktuigen voor reparaties, materiaal om de fiets te reinigen en ook kaarten en toeristische circuits. Zij bevinden zich maximaal 5 km van een RAVeL of een fietsnetwerk en zijn gemakkelijk herkenbaar door hun logo. Meer dan 600 instellingen hebben het label en het netwerk groeit nog elke dag…
Grote fietsevenementen
Beroemde wielrenners hebben de faam van ons land tot ver over de grenzen verspreid. In Wallonië vinden elk jaar internationaal bekende wedstrijden plaats, zoals de oudste van alle wedstrijden: Luik-Bastenaken-Luik, maar ook de Waalse Pijl en de Grote Prijs van Wallonië. In Wallonië worden ook regelmatig grote competities gehouden zoals het Belgische Kampioenschap of populaire mountainbikefestivals zoals de Roc d’Ardenne in Houffalize. En dan is er nog Le Beau Vélo de RAVeL, dat niet te missen zomerevenement
dat elke zaterdag van juni tot eind september duizenden amateurfietsers samenbrengt. En ten slotte zijn er de vele animaties, zowat overal in Wallonië, waarbij fietsen wordt gekoppeld aan toeristische bezoeken en/of proeverijen.
Agenda met fiets- en wielerevenementen in Wallonië walloniebelgietoerisme/fietsen

7. Praktische informatie
Adres:
Espace Wallonie
Grasmarkt 25-27 – 1000 Brussel
Open van maandag tot vrijdag van 11u tot 18u en op weekends en feestdagen van 13u tot 18u.
Gratis toegang.

Foto’s: P. Coenegrachts, S. Dekkers & Fabrice Bourgoin / www.walloniebelgietoerisme.be