In 2020 zullen er opnieuw studenten op kot gaan in studentenhome Ten Prinsenhove van de Universiteit Antwerpen. De universiteit besliste om het complex voor vijftig jaar in erfpacht te geven aan projectontwikkelaar LIFE.
In mei 2016 moest Ten Prinsenhove, het studentenhome op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen, de deuren sluiten. Het tien verdiepingen tellende gebouw in de Koningstraat was niet meer conform de brandveiligheidsnormen. De universiteit bestudeerde alle opties, en concludeerde dat een grondige renovatie in eigen beheer financieel niet haalbaar was. Daarop besliste de Raad van Bestuur om het complex, gebouwd in de jaren zeventig, in erfpacht te geven aan een privépartner. De voorbije weken bestudeerde de universiteit de ingediende dossiers. Het bestuurscollege besliste nu om Ten Prinsenhove voor vijftig jaar in erfpacht te geven aan LIFE. Die Antwerpse projectontwikkelaar, met heel wat ervaring op het vlak van studentenhuisvesting, zal de woontoren in een volledig nieuw kleedje steken. Na de verbouwing, die allicht halverwege 2019 zal starten, zullen er 160 wooneenheden worden aangeboden. Het gaat om traditionele studentenkoten, maar ook om grotere studio’s voor korte verblijven.
Innovatieve woonvorm
“Wij zijn al een tijdje aan het nadenken over nieuwe manieren van wonen en leven in de breedste zin van het woord”, vertelt Toon Haverals, CEO van LIFE. “De uitdaging in huisvesting van de komende jaren bestaat erin verschillende bevolkingsgroepen terug met elkaar in contact te brengen, en elke m² die we creëren of die reeds bestaat, op een zo optimaal mogelijke manier te gebruiken, zonder hierbij in te boeten aan levenskwaliteit of identiteit.”
“Met onze achtergrond als ontwikkelaar van en investeerder in studentenhuisvesting in binnen- en buitenland en talrijke residentiële, toeristische en mixed-use projecten enerzijds, gecombineerd met de ambitieuze expansie van het nieuwe co-workingconcept Fosbury & Sons (onderdeel van zelfde groep) anderzijds, is het herdenken van onze stedelijke woonomgeving een logische volgende stap.”
Flexibiliteit en een glimlach
LIFE wil resoluut inzetten op intelligente gebouwen die flexibele huurcontracten combineren met een optimale innovatieve beheermethode en een glimlach. Kortom: het wonen van de toekomst. Haverals: “Het is belangrijk dat je als ontwikkelaar de mogelijkheid hebt om ook als langetermijninvesteerder verbonden te blijven aan het project, zodat de meerkost in de initiële investering kan renderen: financieel, qua duurzaamheid en qua levensvreugde. Wij zijn alvast laaiend enthousiast dat we met een iconisch gebouw vol herinneringen en geschiedenis aan de slag kunnen.”
Heel wat troeven
Bart Heijnen, algemeen beheerder van de Universiteit Antwerpen, is ervan overtuigd dat de universiteit en de projectontwikkelaar goed zullen kunnen samenwerken. “Het project telt heel wat troeven. Het duurzame karakter van het voorgestelde project sluit ook prima aan bij de filosofie van de universiteit.”
Het studentenrestaurant komida, grenzend aan het studentenhome, maakt geen deel uit van het erfpachtcontract. De universiteit blijft ook beheerder van de parkeergarage onder het complex.
Foto’s: LIFE – UAntwerpen